RECENZE: Fujitsu Celsius H980 - extrémní 17'' pracovní stanice s NVIDIA Quadro P5200

25. 10. 2018 06:15    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Klávesnice a ovládací prvky

Rozložení klávesnice je u tohoto počítače velmi zajímavé. Je evidentní, že základní blok kláves je navržen tak, aby mohl být použit beze změny i v případě, že k němu není přidán numerický blok. Numerický blok je dodělaný navíc a klávesy nad ním v podstatě duplikují některé klávesy v hlavním bloku (PageUp, PageDown, NumLock). Rozložení je jinak poměrně standardní a lze si na něj bez problému zvyknout.


Velmi příjemně mě překvapila mechanika kláves. Psaní na této klávesnici je až překvapivě příjemné, díky velmi čitelnému, ale přitom hladkému chodu. Dovedl bych si pro větší pohodlí představit zaoblení přední hrany základny, ale pokud od toho odhlédnu, je klávesnice mimořádně pohodlná a vhodná pro psaní dlouhých textů.


Podsvícení kláves se přepíná zkratkou Fn+Mezerník a nabízí (vedle úplného vypnutí) dva stupně intenzity. Nevýhodou může být mírné prosvítání diod v mezerách u nejvyšší řady kláves, zejména v kombinaci s tím, jak málo světla vlastně samotné popisky kláves propouští. Nižší jas kláves je řešen pomocí PWM blikání na frekvenci přibližně 500 Hz.


Základna je vybavena dvěma sadami indikačních diod. První je na předku, a je tedy vidět, i když je počítač zavřený. Vyčtete z ní zapnutí (uspání) počítače, nabíjení (nabití) baterie, stav baterie (dle barvy diody), aktivitu pevného disku a stav bezdrátových funkcí počítače. Druhá řada diod na vpravo za klávesnicí – kromě podsvíceného hlavního vypínače nabízí čtveřici diod indikujících všechny zámky klávesnice. Aretaci Fn klávesy lze provádět pomocí Fn+Esc, bez nutnosti nastavení v BIOSU.

Touchpad s příjemně hladkou plochou je řízen elektronikou Elan, která sice pracuje v "přesném režimu" díky přímé komunikaci s operačním systémem, nicméně i tak disponuje určitým viditelným zpožděním pohybu kurzoru za pohybem prstu – v tomto ohledu jde o slabší průměr.

Zajímavostí je trojice oddělených tlačítek pod dotykovou plochou. Samostatným prostředním tlačítkem touchpadu totiž kromě pracovních stanic prakticky žádné notebooky vybavené nebývají. Tlačítka při stisku hlasitě klapají a patří k tužším.

Nad dotykovou plochou touchpadu je trojice tlačítek zduplikovaná. Je to kvůli možnosti konfigurovat klávesnici s trackpointem (což ovšem není případ tohoto kusu).

Recenze

Diskuse