RECENZE: Prestigio Smartbook 141 C2 - notebook pro jednoduché operace, internet a dokumenty, 14'' IPS

9. 11. 2018 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder


Displej

14.1'' IPS displej, s rozlišení FullHD je i s přihlédnutím k ceně, přiměřeně kvalitní, i bez nutnosti výrazně "přimhouřit oko", určitě lepší než starší použitý notebook za podobnou cenu, ale s TN panelem. Měření sondou ukázalo rovnoměrně rozloženou svítivost 250 cd/m2 (v nejlepším místě). Matný povrch minimalizuje odlesky, vyvážení bíle a barev je na slušné úrovni (kontrastní poměr 1112:1). Hloupá je absence nastavení podsvícení displeje z klávesnice, lze jen přes ovládání operačního systému. Displej pochází z roku 2014 a nese označení AU Optronics AUO143D, B140HAN01.4.


Grafický čip a jeho výkon

Pro zpracování obrazu je v notebooku grafický čip Intel HD Graphics 500, integrovaný v procesoru. Sdílí operační paměť RAM s procesorem a je určen především pro jednoduchou práci s dokumenty a internetem. Zahrajete si i velmi jednoduchou (graficky) postarší hru, ale s novějšími to ani nezkoušejte. Výkonové testy uvádím hlavně pro srovnání.


Přehrávání videa z internetu občas zasekává, hlavně chvíli po spuštění aplikace. Zkoušel jsem 3 prohlížeče, FireFox, Chrome a MS Edge, nejlepší dojem / plynulost byla s posledním jmenovaným. Je možné, že za to může i pomalejší operační paměť, navíc zapojená v Single-Channel režimu, což se projevuje právě na výkonu integrovaného grafického jádra. Při testování se také ukázalo, že vliv na plynulost přehrávání má i špatně umístěná anténa WiFi, která je krátká a je jen v základně notebooku (běžně bývá vyvedena až do víka notebooku, což značně zlepšuje příjem signálu z WiFi routeru), s připojeným LAN kabelem jsou výsledky lepší. Přehrávání uložených filmů lépe v HD než FullHD, což na tak malém displeji bohatě stačí a ušetříte úložné místo.

Testy 3D Mark - celkový grafický 3D výkon systému

  • 3DMark 11: P 556 (GPU: 515)
  • Fire Strike (DX11): 354 (GPU: 374)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 9 fps
  • Cinebench R15: 14 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080: 5 fps
Recenze

Diskuse