RECENZE: Prestigio Smartbook 141 C2 - notebook pro jednoduché operace, internet a dokumenty, 14'' IPS

9. 11. 2018 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Pokud hledáte notebook pro velmi jednoduché využití, internet a e-mail, občasné napsání dopisu a kladete důraz na cenu, může být velmi dobrým adeptem pro domácí využití nebo pro připojení nejrůznějších diagnostických zařízení s malým nárokem na výkon. V základu slušnou úložnou kapacitu (navíc možno rozšířit) a nabízí FullHD displej s matným povrchem, což přináší výrazně lepší obraz než běžné starší TN panely starších a tlustších notebooků.

Prestigio Smartbook 141 C2 - notebook pro jednoduché operace, internet a dokumenty, 14'' IPS

Základní popis

Barva notebooku se oficiálně jmenuje Slate Grey (šedá břidlice), mě nejvíce připomíná tmavě modrou, při různých úhlech pohledu se lehce mění, chvílemi působí matně, chvílemi se více leskne. Vnější strana víka je pogumovaná, jemná na dotyk. Spodek základny má hrubší povrch, podobně jako pracovní plocha a okraj kolem displeje, všechny tyto části dobře odolávají viditelným otiskům prstů, lépe než vnější strana víka nebo touchpad. Jinou barvu, černou, mají klávesy, touchpad a kulaté gumové nožky na spodku základny, které zlepšují stabilitu na kluzkém povrchu jako je sklo nebo hladká deska stolu.


Notebook v zavřeném stavu drží 4 magnety, 2x v základně a 2x ve víku. Otevření notebooku usnadňuje optimální vykrojení ve středu čela základny, zdánlivě drobnost, která znatelně usnadňuje otevírání, ale občas schází i výrazně dražším konkurentům. Víko lze snadno podebrat palcem, základnu je potřeba přidržet druhou rukou (notebook je lehký a má tendenci se zvedat), otevřít lze do maximálního úhlu 135°.



Nabídka portů je skromná, ale je tu vše potřebné a dokonce i něco co bych nečekal, kabelová přípojka do datové sítě. Vpravo odzadu je USB-A, LAN (s výklopným mechanismem), další USB-A (obě v2.0), duální audio konektor a microSD. Na levém boku je odzadu napájecí konektor, další USB-A (tentokráv v3.0) a mini HDMI (redukci si musíte dokoupit, případně rovnou kabel s mini HDMI na jednom konci). V zadním rohu je ještě jakýsi malý otvor, akorát pro kancelářskou sponku, čekal bych tlačítko pro reset systému, ve skutečnosti slouží pro viditelnost světla indikační diody, umístěné hluboko v útrobách notebooku.


Rozměry plastového těla notebooku (v zavřeném stavu) jsou 333 x 220 x 23 mm a váží 1.4 kg, včetně přídavného SSD modulu. I když vzhledově vypadá dobře, na první pohled odhadne cenu jen velmi zkušený uživatel, v pevnosti konstrukce už cena poznat je. Notebook se snadno prohne, hlavně víko s displejem, ale při troše slušného zacházení, by mohl vydržet dlouho. Jeho malé rozměry se 14'' displejem a nízkou hmotností svádí k častému přenášení, v takovém případě rozhodně doporučuji volit kvalitní brašnu nebo batoh s vlastní polstrovanou kapsou pro notebook.

Recenze

Diskuse