RECENZE: Prestigio Smartbook 141 C2 - notebook pro jednoduché operace, internet a dokumenty, 14'' IPS

9. 11. 2018 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Konfigurace, ceny a záruka

Notebook Prestigio, v modelovém označení Smartbook 141 C2, je v ČR nabízen v jediné konfiguraci (PSB141C02ZFH_BK_CZ) s procesorem Intel Celeron N3350, 3 GB RAM, 32GB eMMC + 120GB SDD za cenu 6.490,- Kč včetně DPH.
Na trhu je dostupné ještě jeho téměř identické (vzhledově) dvojče (C1), za výrazně nižší cenu (v poměru k dražší verzi) 3.990,- Kč včetně DPH. Nabízí ovšem také výrazně slabší výbavu (PSB141C01BFP_BK_CZ) v podobě procesoru Intel Atom x5-Z8350, 2 GB RAM a 32 GB eMMC. Této konfiguraci schází mini HDMI výstup, protože i grafika je slabší, bez podpory HDMI.

V českých obchodech je oba často naleznete pod stejným označením Prestigio SmartBook 141C, obě konfigurace jsou dostupné i v černé barvě. Standardní záruka je 1 rok pro firmy a 2 roky pro koncové uživatele.

Závěr

Prestigio SmartBook 141 C2 je základním notebookem pro velmi jednoduché využití, práci s jednoduchými dokumenty a internetem, doma nebo v malé kanceláři. Jeho využití si umím představit v domácnosti, kde je potřeba jen prohlížet internet a občas zkontrolovat e-mail nebo napsat jednoduchý dopis na úřad. Využití by mohl najít i jako počítač pro různé diagnostické přístroje s nízkým nárokem na výkon jako např. diagnostika automobilů atp. kde se často používají i výrazně slabší a staré dsoluhující notebooky.

Mezi zápory uvedu zdánlivě malé nedostatky (uvádět výkon komponent, ve srovnání s dražšími notebooky, je vzhledem k ceně zbytečné), ale dle mého soudu s minimálním dopadem na cenu, přitom zbytečně kazí celkový dojem a použitelnost tohoto levného notebooku. Nejvíc mi vadila slabá WiFi anténa, která je umístěna v základně notebooku a rychle ztrácí signál, takže potřebujete být blízko WiFi routeru nebo se musíte připojit kabelem (naštěstí je v notebooku LAN RJ-45 konektor), tím je ale omezena mobilita.

Mezi klady pak dávám např. možnost výměny 2.5" úložiště SSD nebo HDD. Příjemný je i IPS panel s matným povrchem a FullHD rozlišením, což může být silným argumentem pro zájemce, kteří se rozhodují mezi novým a použitým notebookem s důrazem na cenu, starší stroje často mají poloviční rozlišení (zobrazí méně informací najednou) a horší obraz TN panelu. Oproti starším strojů je tento i výrazně tenčí, lehčí, má novou baterku a záruku.

Klady a zápory

+ tichý provoz
+ mobilita (rozměry a hmotnost)
+ vyměnitelný 2.5'' SSD nebo HDD
+ vzhled (vzhledem k ceně, na první pohled vypadá dražší)

- špatně umístěná WiFi anténa (horší signál)
- hlavní vypínač v klávesnici
- tuhé a hlučné tlačítko jednolitého touchpadu

Recenze

Diskuse