RECENZE: Prestigio Smartbook 141 C2 - notebook pro jednoduché operace, internet a dokumenty, 14'' IPS

9. 11. 2018 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder


Klávesnice a ovládací prvky

Černé klávesy mají dobře kontrastní bíle popisky, které jsou dobře čitelné i v šeru. Podsvícení schází, což je škoda, ale vzhledem k ceně je to očekávatelné. Popisky pro funkce spojené s klávesou Fn jsou modré, slovenské znaky červené. Horní řada kláves má původní funkce F1 - F12, pro speciální funkce je potřeba standardně použít Fn, v BIOSu nelze přepnout, v tom případě optimální řešení. Z ''Fn'' funkcí bych oželel ovládání přehrávání audi/video a místo toho bych raději ovládání jasu displeje (lze jen přes nastavení Windows). Přes Fn je dostupné i poskakování v dokumentech, Home a End na šipkách do stran, PgUp a PgDn na vertikálních šipkách, osobně mi toto řešení vyhovuje. Vadí mi umístění hlavního vypínače do pravého horního rohu klávesnice, kde by správně měl být Del, ten je sice na pravém okraji, ale pod klávesou Backspace, kvůli tomu je Enter jen jedno řádkový. Ctrl je jen vlevo a zcela schází klávesa kontextové nabídky (pravá myš). Příjemná je přítomnost numerického bloku, opět mívají spíše dražší pracovní stroje, bohužel ale funguje jen s aktivací NumLock, preferuji Fn + příslušná klávesa. Mechanika kláves mi vyhovuje, na notebooku dokážu psát rychle, osobně mi vadí, jen pokud vynechává třeba mezerník v některých pozicích nebo některé klávesy, ale to se vidí málo kdy a zde je to v pořádku.


Touchpad o rozměrech 150 x 75 mm má viditelné zpoždění, k tomu je s integrovaným tlačítkem, což kritizuji pravidelně, protože se často stává, že kurzor odskočí, když chcete stisknout virtuální pravé tlačítko atp. Zde je navíc použit tuhý mikrospínač, který kazí komfort stisku a je hlučný. S touchpadem se pracovat dá, ale patří spíše k těm horším, lepší je připojit externí myš.

Indikační diody jsou na notebooku čtyři. Jedna již víše popsaná, na levém boku, slouží k indikaci připojeného napájení. Další tři diody jsou vlevo nad klávesnicí, první pro indikaci zapnutého notebooku a režimu spánku, další pro CapsLock a poslední pro NumLock. Všechny diody svítí bíle a schází jim popisky, jejich pořadí je ale logické a snadno zapamatovatelné.

Recenze

Diskuse