RECENZE: Acer Swift 5 (SF515-51T) - ultratenký 15,6'' notebook s hmotností pod jeden kilogram

8. 1. 2019 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Konfigurace, ceny a záruka

Testovaná konfigurace vychází na 29 990,- Kč s DPH a je tou nejlevnější v nabídce. Příplatkem tisíce korun lze získat stejnou hardwarovou konfiguraci, ovšem kombinovanou s operačním systémem Windows 10 Pro.

Nejdražší verze je vybavena výše taktovaným procesorem Intel Core i7-8565U (1,8GHz, 4,6GHz TurboBoost), 16 GB operační paměti a dvojicí 512 GB NVMe SSD. Stojí 41 990,- Kč s DPH.

Všechny konfigurace jsou vybaveny standardní dvouletou zárukou s opravou v autorizovaném servisu Aceru. ČR a Slovensko obsluhuje centrální servis v Brně, který hradí přepravu notebooku kurýrem v rámci reklamace.

Závěr

15,6'' notebook Acer Aspire Switch 5 (SF515-51T) je v současné notebookové nabídce raritou a je těžké k němu hledat konkurenta. Nejsem z těch, kteří by chtěli srazit každé deko za cenu menšího množství konektorů, horšího chlazení a dalších ústupků. Mám raději praktické notebooky. A právě v tom to je – Switch 5 sice je lehký, ale zároveň je i praktický. Má pohodlná vstupní zařízení a velmi pěkný obraz na (byť lesklém) dotykovém full-HD IPS displeji, chladí se tiše i v zátěži a na baterku vydrží tak dlouho, že si obvykle s sebou nemusíte na cesty ani brát nabíječku.

Reálná hmotnost pod jeden kilogram dělá z tohoto notebooku konkurenci podstatně menších strojů. Ironií je, když zjistíte, že některé hi-end 13'' notebooky jsou i přes menší obrazovku klidně o čtvrt kila těžší a ani nemají tak dobrou konektorovou výbavu. Switch 5 je první 15,6'' notebook, který si dovedu představit pro potřeby pohodlného každodenního cestování. Jde o velmi zajímavou volbu pro někoho, kdo často cestuje, ale nechce se vzdávat pohodlí větší obrazovky, velkého touchpadu a nestísněné klávesnice.

Nedostatků překvapivě mnoho není. Z mého pohledu je asi nejotravnějším prosvítání diod podsvícení klávesnice zejména v okolí Mezerníku. Dále mám výhrady snad jen k nízké zvukové kvalitě vestavěných repráčků, ale ty lze brát jako daň za tenké a lehké provedení.

V tuto chvíli také nezbývá než doufat, že Acer brzy vydá opravdu (nejspíš ve formě nového firmware), která umožní bezproblémový chod alespoň jednoho typu z úsporných režimů. Tedy buď, aby se v ''connected stand-by'' nevybíjela tak rychle baterie, nebo aby v klasickém po probuzení fungovala dotyková obrazovka. Takto mi během testování nezbylo než přepnout akci při zavření notebooku na hibernaci (na disk), která funguje bezchybně a v případě Swift 5 je naštěstí i velmi rychlá.

Klady a zápory

+ extrémně nízká hmotnost (lehčí než notebooky s mnohem menším displejem)
+ USB a HDMI v plné velikosti
+ dlouhá výdrž na jedno nabití
+ tiché chlazení

- výrazné prosvítání diod podsvícení klávesnice
- nízká zvuková kvalita vestavěných reproduktorů
- problémy s úsporným režimem (více v sekci Baterie)


TIP redakce NOTEBOOK.cz

TIP redakce NOTEBOOK.cz

Acer dokázal vyrobit notebook s 15.6'' displejem a celkovou hmotností pod 1 kg. Přitom si zachoval solidní pevnost konstrukce a dlouhou výdrž na baterii. Proto jsme se rozhodli, udělit mu TIP redakce NOTEBOOK.cz.


Recenze

Diskuse