RECENZE: Acer Swift 5 (SF515-51T) - ultratenký 15,6'' notebook s hmotností pod jeden kilogram

8. 1. 2019 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Baterie


Vestavěná Li-Pol baterie má kapacitu 54 Wh, což je standardní hodnota pro běžné notebooky. S tím, jak úsporné komponenty byly použity, to dává naději na dobrou výdrž.

  • Standardní* redakční měření při minimálním zatížení: 13 hod 40 min
  • Video z internetu přes WiFi, 100% jas LCD: 4 hod 42 min

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5 procentech energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz. Výsledky při reálném provozu se mohou značně lišit, podle způsobu a intenzity využití.

Reálně jsem se při několikatýdenním každodenním používání dostal na průměrnou výdrž mírně přes deset hodin na jedno nabití. Nijak jsem se nesnažil omezit, zejména co se týká jasu displeje, nicméně primárně jsem pracoval s webovými aplikacemi, odpovídal na maily a psal články. Pro potřeby kancelářské práce zvládne notebook na jedno nabití celý pracovní den.

V základním nastavení používá operační systém na tomto notebooku režim ''connected stand-by'', tedy režim, kdy je notebook připojený k internetu i během uspání, takže si dokáže stahovat e-maily a notifikace. Tento režim však na Swift 5 nefunguje korektně – notebook uspáním pouze vypne zvuk a monitor a jinak běží dál, jako by se nic nestalo (dokonce i dioda zapnutí zůstane svítit modře, což charakterizuje, že je notebook zapnutý). Tímto způsobem se samozřejmě rychle vybíjí baterie.

Řešením je vypnutí režimu ''connected stand-by'', což lze naštěstí stále ještě provést editací registrů. Programem ''regedit'' si najděte složku:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Power

V ní je potřeba změnit položku CsEnabled z hodnoty 1 na 0. Po restartu již bude notebook používat standardní režim spánku. Že to skutečně funguje, poznáte podle toho, že po uspání začne dioda zapnutí oranžově blikat.

Bohužel ani tento mód není správně podporován (byť už je v něm notebook velmi úsporný). Po prvním uspání přestane fungovat dotyková vrstva displeje a k jejímu rozchození je potřeba počítač vypnout a zapnout (hibernace nepomůže). Vyřešit by to snad měla novější verze BIOSu.

Napájení notebooku


Napájecí adaptér má integrovanou vidlicovou koncovku a přibližně dvoumetrový kabel s tenkým kulatým konektorem do notebooku. Další možností je nabíjení přes konektor USB-C. Pak lze použít téměř libovolnou nabíječku (s dostatečným výkonem) nebo zařízení, které dobíjení notebooku podporuje (monitory, dokovací stanice).

Dodávaný napájecí adaptér má výkon 45 W a rozměry 110 x 53 x 29 mm (156 g). Vybitou baterii s ní lze nabít na 90 % za necelé dvě hodiny. Pokud však notebook něčím výpočetně zatížíte, může se nabíjení prodloužit až na dvojnásobek.

Recenze

Diskuse