RECENZE: Acer Swift 5 (SF515-51T) - ultratenký 15,6'' notebook s hmotností pod jeden kilogram

8. 1. 2019 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Klávesnice a ovládací prvky


Kvůli minimální tloušťce a konektorům na boku nebylo možné využít celou šířku přístroje pro klávesnici. V rozložení tedy chybí numerický blok, který je nahrazen alespoň zástupnou variantou kolem písmen I a K. Potěšující je přítomnost dedikovaných kláves pro pohyb v dokumentech po pravé straně.


Naopak výhradu bych měl k hlavnímu vypínači (klávesa) v pravém horním rohu klávesnice, který jsem čas od času omylem zmáčkl, když jsem potřeboval klávesu Delete. Po čase jsem si sice zvykl na tuto změnu, ale vzhledem k tomu, že vypínač reaguje i na krátké stisknutí, raději jsem jeho funkci v operačním systému deaktivoval.


Mechanika kláves patří mezi tišší a nabízí mělčí stisk. Psaní je nicméně pohodlné, jakmile trefíte tu správnou sílu stisku. Pokud píšete příliš zlehka a trefujete se prsty do rohů kláves, může se stát, že se nějaké písmeno nerozpozná, přestože už získáte pocit, že byla klávesa stisknuta.

Designéři počítače chtěli maximálně úhledné provedení, což se projevilo na nepraktičnosti v podobě nekontrastních popisek kláves. Jejich barva je okrová a při vypnutém podsvícení zejména za tmavých zimních dní nejsou popisky příliš dobře čitelné.

Diody podsvícení mají bílou barvu a nabízí jeden stupeň intenzity. Zapínání a vypínání řeší klávesová zkratka Fn+F8 (případně F8, pokud máte nastavenou multimediální funkci horní řady kláves jako primární ve firmware počítače). K provedení podsvícení mám velké výhrady, protože diody, které jej zajišťují, v některých místech prosvítají v mezerách před klávesami. Extrémní jsou zejména diody pod Mezerníkem, který přitom sám o sobě nemá žádnou popisku, kterou by bylo potřeba podsvítit. Pod středem jeho předního okraje je dioda, která svítí při pracovní poloze přímo do očí poměrně velkou intenzitou. Situace byla taková, že jsem se notebook celé týdny používal raději bez podsvícení kláves – to jsem zapínal jen v nejnutnějších případech. Stav lze zlepšit polohou hlavy nad klávesnicí, čím více máte hlavu blíže klávesnici a zakloněný displej, tím méně je vidět prosvítání, záleží jak kdo má dlouhé ruce a je zvyklý s notebookem pracovat.

Touchpad má elektroniku ELAN a nabízí průměrné zpoždění snímaní proti pohybu prstu. Jsou i rychlejší touchpady, ale tento ještě není tak pomalý, aby bylo jeho používání obtěžující. Dotyková plocha je vycentrovaná pod střed psací části klávesnice a oproti okolí je jen velmi mírně zapuštěná. Po hmatu ji poznáte snadno, neboť má velmi hladký povrch.

Integrované tlačítko v dotykové ploše patří mezi mírně tužší. Při stisku se ozývá možná až zbytečně hlasitým klapáním.

Recenze

Diskuse