RECENZE: Acer Swift 5 (SF515-51T) - ultratenký 15,6'' notebook s hmotností pod jeden kilogram

8. 1. 2019 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Tenké a lehké notebooky vládnou dnešní nabídce. Tento je však výjimečný. Acer se rozhodl snižování hmotnosti dostat na novou úroveň a 15,6'' Swift 5 má reálnou hmotnost pod jeden kilogram. Je tedy lehčí než leckterý malý tablet s odpojitelnou klávesnicovou základnou a váží o čtvrt kila méně než některé hi-end 13'' notebooky.

Acer Swift 5 (SF515-51T) - ultratenký 15,6'' notebook s hmotností pod jeden kilogram


TIP redakce NOTEBOOK.cz

TIP redakce NOTEBOOK.cz

Acer dokázal vyrobit notebook s 15.6'' displejem a celkovou hmotností pod 1 kg. Přitom si zachoval solidní pevnost konstrukce a dlouhou výdrž na baterii. Proto jsme se rozhodli, udělit mu TIP redakce NOTEBOOK.cz.


Základní popis

Před časem Acer představil 14'' variantu Swift 5, která se dostala hmotností pod jeden kilogram. Nová 15,6'' varianta sdílí stejný koncept, nicméně i s větším displejem, zůstal pod tuto magickou hranicí hmotnosti.


Tělo počítače je vyvedeno ve slušivé tmavě modré barvě s nazlátlými prvky v podobě popisek klávesnice a loga výrobce na vnější straně víka. Základna je tlustá tak akorát, aby se na boky vešly plné varianty portů USB a HDMI a zůstala zachována praktičnost zařízení.


Na zesílení konstrukce mají podíl hořčíkové slitiny, nicméně vzhledem k tloušťce je znát určité prohýbání. Konkrétně v případě tenkého víka displeje, když jej budete kroutit za rohy. Displej samotný se zdá být pro běžnou manipulaci dostatečně chráněn a nevadí mu ani středně silné zatlačení na vnější stranu víka. Základna je na tom o něco lépe – nekroutí se, ani pokud za ni zvednete otevřený počítač.


S výjimkou kombinovaného zvukového konektoru (na pravém boku) jsou všechny konektory vlevo. Výbava je poměrně skromná, ale pořád zde jsou dvě plnohodnotná USB (elektricky 3.1 Gen1) spolu s jedním portem USB-C (3.1 Gen2), výstupem HDMI 1.4 v plné velikosti a napájecím konektorem. USB-C je skutečně univerzální. Má v sobě zapojený obrazový výstup DisplayPort a lze přes něj notebook i napájet.


Do plné výbavy notebooky chybí pouze čtečka paměťových karet a konektor pro kabelové připojení k počítačové síti LAN. V případě spojení se světem se spoléhá výhradně na integrovaný bezdrátový modul od Intelu s podporou 2x2 Wi-Fi /AC a Bluetooth 5.


Díky tenkým rámečkům displeje bylo možné dosáhnout velmi malých půdorysných rozměrů. V zavřeném stavu má počítač 358 x 230 x 17-19 mm. Jeho provozní hmotnost je pouhých 986 g. Jde tedy o velmi zajímavé zařízení pro časté přenášení, když se na cestách nechcete vzdát většího displeje.

Recenze

Diskuse