RECENZE: ASUS VivoBook 15 (X512U) - jednoduchý 15,6'' notebook pro práci a jednoduché hraní

28. 3. 2019 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Tomáš Valenta

Konfigurace, ceny a záruka

ASUS VivoBook 15 (X512U)
ASUS VivoBook 15 (X512U)

Testovaná konfigurace (X512UF-EJ041T) s procesorem Intel Core i5-8250U, 8 GB RAM, úložištěm 128 GB+1TB, full HD TN obrazovkou a OS Windows 10 Home 64 bit je na trhu dostupná za cenu 18.990,- Kč včetně DPH. K dispozici je také o tisícovku levnější alternativa, která místo kombinace SSD a velkého HDD nabídne o něco větší 256 GB SSD disk. Očekávám, že se další konfigurace teprve objeví: ASUS model VivoBook 15 X512 vyrábí i s možností výkonnějšího procesoru Intel Core i7-8550U, lepší IPS obrazovky, ještě většího SSD disku či již zmíněnou, podsvícenou klávesnicí. Zřejmě se dostane i na další barevné varianty.

Dvouletá záruka je klasická, je tedy třeba notebook na opravu poslat prodejci, a ten jej odešle dál do servisního střediska. Skrze vestavěnou aplikaci MyAsus výrobce slibuje, po vytvoření uživatelského účtu a zadání sériového čísla, možnost sledovat aktuální stav servisní zakázky. Asus také nabízí jednoleté prodloužení záruky (lokálně za 60 eur či mezinárodně za 70 eur). Prodloužení záruky je možné zakoupit do 3 měsíců od zakoupení notebooku.

Závěr

ASUS VivoBook 15 X512UF je klasický multimediální notebook nižší střední třídy. Plastové tělo překvapí kvalitou zpracování, sympatické jsou gumové nožičky, které přizvednou klávesnici notebooku. Potěší také pohodlná klávesnice a přesný touchpad. Hardware testované konfigurace s přehledem stačí na jakoukoliv běžnou práci a poradí si i s běžnými multimédii, případně staršími hrami v nižší kvalitě. Oceňuji tiché chlazení (kterému pomáhá spíše slabší grafická karta a nízkonapěťový procesor). Notebook cílí především na ty, kteří dbají na trendy design. Tenké okraje kolem displeje tomu rozhodně přispívají.

Slabinou testované konfigurace je především displej s nepříliš věrným barevným podáním, vybledlými barvami a špatnými pozorovacími úhly (lze vyřešit nákupem konfigurace s IPS obrazovkou, pokud/až dorazí na český trh). Klávesnice má také zápor, popisky jsou za tmy téměř nečitelné ani ve svitu obrazovky (opět řešitelné výběrem konfigurace s podsvícenou klávesnicí, až se k nám dostane). V neposlední řadě je třeba zmínit dvoučlánkovou baterii s velmi malou kapacitou, která sice postačí na nenáročné přenášení či občasné posezení v kavárně, jako společník do školy bez možnosti připojit notebook k elektrické síti ale notebook příliš neobstojí. Upaltnění tak najde spíše doma nebo v kanceláři malého podnikatele.

Klady a zápory

+ líbivý design a solidní zpracování
+ přizvednutí základny pro lepší chlazení

- pouze TN panel, znatelně slabší obraz oproti IPS
- za šera a tmy špatně čitelné popisky kláves (bez podsvíceníú
- slabší baterie

Recenze

Diskuse