RECENZE: ASUS VivoBook 15 (X512U) - jednoduchý 15,6'' notebook pro práci a jednoduché hraní

28. 3. 2019 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Tomáš Valenta

Baterie


Notebook je osazen vestavěnou, uživatelsky nevýměnnou (po rozebrání notebooku) 2článkovou baterií s kapacitou 37 Wh. Články jsou typu Li-Ion. Taková kapacita je v 15,6palcovém notebooku trochu zklamání, s takovými bateriemi se koneckonců běžně setkáváme i v menších noteboocích. Výsledky níže jsou vlastně úměrné malé kapacitě baterie. Malá baterie se ale bezesporu podílí na příznivější hmotnosti notebooku.

Při běžné práci (2/3 jas, prohlížení webu, práce ve Wordu) se výdrž notebooku pohybuje mezi 4-5 hodinami. To bohužel nedává moc rezervy do budoucna, s věkem baterie ztrácí kapacitu a už tak ne zrovna dlouhá výdrž se tím jen zkrátí.

  • standardní* redakční měření při minimální zátěži: 9 hod 52 min
  • video z internetu přes WiFi, 100% jas LCD: 3 hod 35 min

Zajímavou funkcí jsou volitelné režimy nabíjení, které najdete v předinstalované UWP (neboli „Metro'') aplikaci MyAsus. Ty mohou skutečně při dlouhodobém připojení laptopu k síti prodloužit životnost baterie, neboť se baterie nemusí neustále (i po krátkém odpojení od sítě) dobíjet do plné kapacity. K dispozici jsou celkem tři přednastavené režimy, lišící se horním nabíjecím limitem:
- Režim plné kapacity, baterie se vždy nabije na 100 % své kapacity
- Vyvážený režim, který zastaví nabíjení baterie při dosažení 80 % kapacity
- Režim maximální životnost, který zastaví nabíjení při dosažení 60 % kapacity

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5 procentech energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz. Výsledky při reálném provozu se mohou značně lišit, podle způsobu a intenzity využití.

Napájení notebooku


Kompaktní napájecí adaptér je proprietární s kulatou koncovkou. Přívodní kabel má délku 230 cm. Rozměry vlastního adaptéru jsou 100 x 63 x 35 mm. Hmotnost celého adaptéru včetně kabelu je 206 g. Koncovka pro připojení do notebooku má konstrukci tvaru do „L'', takže netrčí z těla notebooku do strany.

Výkon adaptéru je 65 W, zvládne tedy nabít notebook do 100 % kapacity za méně než hodinu. Nabíjení může trvat déle při vytížení komponent notebooku.

Indikátor nabíjení se nachází na levé straně notebooku (což je poněkud nezvyklé, většinou je umístěný hned vedle konektoru pro nabíjení).

Recenze

Diskuse