RECENZE: ASUS VivoBook 15 (X512U) - jednoduchý 15,6'' notebook pro práci a jednoduché hraní

28. 3. 2019 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Tomáš Valenta

Klávesnice


Klávesnice je mírně zapuštěná pod okolní profil základny za pomoci skosených ploch po jejích stranách. Rámeček klávesnice má v oněch místech jakousi tečkovanou texturu, což notebook docela dobře oživuje. Nejsem si však jistý, jak na tom bude s ulpíváním mastných nečistot, a to především v prostoru mezi tlačítky. Pokud lpíte na čistotě svého notebooku, může být čištění vroubkované plochy maličko náročnější.

Notebook obsahuje ostrůvkovou klávesnici s šesti řádky kláves. Stisk kláves provází jasné dorazy. Velké mezery mezi jednotlivými klávesami (lehce přes 3 mm) pomáhají eliminovat překlepy při psaní. Dobrá je i vlastní odezva klávesnice, nezpozoroval jsem, že by některá z kláves reagovala pouze v prostřední části a nikoliv při stisku na straně. Klávesnice vydává při stisku přijatelné klapavé zvuky, které jsou typické pro notebooky této kategorie.


Příjemným překvapením je pro mě implementace režimu Fn lock, známého spíše z dražších notebooků. Tím lze kdykoliv snadno přepnout funkci horní řady kláves a dle potřeby tak vybírat mezi multimediálními zkratkami (ovládání zvuku, jasu) a funkčními klávesami (F1-F12). Vlastní rozložení kláves u notebooku této třídy příliš nepřekvapí. Horní řada kláves byla ve jménu designové čistoty slita dohromady, některé zaběhnuté klávesové zkratky se tak mačkají docela špatně (např. alt+f4). Klávesy pro pohyb v textu (home, end, page up/down) se nachází v bloku F9-F12 a je tedy nepravděpodobné, že byste je častěji používali. Hráči budou trochu kroutit hlavou nad „šipkami'', konkrétně na těch do stran, které mohly být klidně jednou tak vysoké, na druhou stranu je lépe poznáte hmatem.

Boční numerický blok prošel od pohledu odtučňovací kúrou a přišel o jeden sloupeček kláves, které se přesunuly nad něj. Usoudil jsem, že práce s ním je pouze věcí zvyku. V pravém horním rohu numerického bloku je schovaný hlavní vypínač. To postrádá jakoukoliv latenci, což znamená, že se notebook uspí i při náhodném stisku (divná móda poslední doby i u konkurence, jeho funkci pro vypínání lze naštěstí zablokovat ve Windows). Oceňuji klávesovou zkratku fn+pravý enter pro rychlé spuštění kalkulačky.

Klávesnice obsahuje dvojici stavových diod (jedna pro caps lock a druhá pro režim fn lock), které svítí tlumeným bílým světlem a neruší. Testovaná konfigurace není vybavená podsvícenou klávesnicí, je třeba sáhnout po některé z dražších konfigurací. Podsvícení kláves se v takovém případě zapíná zkratkou pod klávesou F7.

Tmavé popisky kláves mají jednu nevýhodu: za tmy se stávají ve svitu obrazovky nečitelnými. Zdá se, že testovaná nepodsvícená klávesnice má stejná tlačítka jako podsvícené modely. Výrobce tedy očividně příliš neřešil čitelnost za špatného osvětlení s tím, že tento problém vždycky vyřeší podsvícení. Klasické tištěné popisky kláves jsou za tmy obvykle čitelné výrazně lépe.

Touchpad

Touchpad má rozměry 105 x 74 mm, je hladký a s plastovým povrchem. Už v základu je nastavený na ideální citlivost, takže lze jedním přejetím přesunout kurzor i přes celou obrazovku. Reakce na dotyk je zcela bezproblémová. Práce s ním je příjemná a nedělala mi žádné potíže, ačkoliv touchpadům obecně moc nefandím.

Integrované tlačítko je možné stisknout cca do 3/4 výšky touchpadu (vyjma cca 15milimetrového pásu při horní hraně touchpadu). Jeho zvuk provází klasické cvaknutí, spíše hlučnější. Při stisku touchpadu jsem se nesetkal s náhodným poskakováním kurzoru na obrazovce, kolega v redakci občas ano.

Indikační diody a další ovládací prvky

Vedle dvou diod v klávesnici, na těle nalezneme další dva indikátory na levém boku notebooku. Ty signalizují zapnutí notebooku a připojení napájecího adaptéru. Svítí bílou barvou, ve tmě neruší. Naopak nepříjemná, při přímém pohledu, může být další bílá dioda vedle webkamery.

Recenze

Diskuse