RECENZE: Lenovo ThinkPad T490s - hi-end 14'' ve ztenčené verzi, s odolným tělem a výbornou výdrží

11. 7. 2019 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

notebook Lenovo ThinkPad T490s
notebook Lenovo ThinkPad T490s

Konfigurace, ceny a záruka

Testovaná konfigurace (20NX000EMC) vychází na 46.590,- Kč s DPH (38.504.- Kč bez DPH) a patří někam do středu nabídky v ČR. Nejlevnější konfigurace startuje o osm tisíc níže – liší se slabším procesorem (Intel Core i5-8265U), 256 GB SSD, absencí 4G modemu a pouhými 8 GB RAM. Vzhledem k tomu, že paměť již není možné později rozšířit, byl bych v této ceně opatrný při nákupu konfigurací, které nemají aspoň 16 GB RAM.

Za nejdražší konfiguraci zaplatíte o 15 tisíc více. Peníze navíc jdou do kvalitnějšího displeje (2560x1440, 500 nits, 100% Adobe RGB) a 1 TB SSD.

Všechny u nás dostupné konfigurace mají v základu tříletou záruku s opravou v síti autorizovaných servisů. Prodloužení záruky a rozšíření o on-site servis je možné dokoupit.

Závěr

14'' ThinkPad T490s je skutečně špičkový pracovní notebook. Je to jeden z těch, které je radost dostat na recenzi. Oceňuji kombinaci vysoké mobility s dlouhou výdrží na baterii a tichým chlazením. Full-HD displej osazený v testované konfiguraci potěší nadstandardními parametry, díky kterým má jak lepší reprodukci barev, tak vyšší svítivost pro práci venku ve srovnání s běžnými IPS panely. Velkou předností ThinkPadů jsou také touchpad a trackpoint, které jsou dotaženy téměř k dokonalosti.

Ve většině situací nemám k testovanému ThinkPadu výhrady. Ocenil bych určitě lepší reproduktory, ale na současnou ''kvalitu'' jsem u ThinkPadů a dalších business modelů již zvyklý. Asi největší výhrady mám při práci k večeru a v noci, kdy nepotěší zbytečně hodně intenzivní bílé indikační diody, stejně jako prosvítání diod podsvícení klávesnice v mezerách mezi klávesami. I s těmito nedostatky jde o jeden z nejlepších notebooků v business segmentu.

Klady a zápory

+ skvělá polohovací zařízení
+ vyšší jas a barevný dosah full-HD IPS displeje
+ dlouhá výdrž na jedno nabití
+ tichý provoz (ventilátor bez pískání a pazvuků i v zátěži)

- zbytečně intenzivní bílé diody
- klávesnice by mohla mít měkčí stisk

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Recenze

Diskuse