RECENZE: Lenovo ThinkPad T490s - hi-end 14'' ve ztenčené verzi, s odolným tělem a výbornou výdrží

11. 7. 2019 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

14'' Téčko je mezi notebooky stálice. V dnes testované verzi jde o dražší variantu S, která je tenčí a lehčí než standardní korporátní notebooky, ale je to vykoupeno absencí některých rozhraní jako například kabelového Ethernetu. Navzdory menší tloušťce je ovšem stále velmi dobře vybaven, vydrží dlouho na baterii a chladí se tiše.

Lenovo ThinkPad T490s - hi-end 14'' ve ztenčené verzi, s odolným tělem a výbornou výdrží

Základní popis

ThinkPady T zastupují v nabídce Lenovo hi-end univerzální pracovní notebooky. Tedy ten typ, který fasují ve velkých korporacích běžní zaměstnanci. Oproti nižším modelům ThinkPad E a L je rozdíl v tenčím a mechanicky odolnějším provedení a obvykle také nabídce lepších komponent (displeje, …). Zatímco přímí konkurenti Lenova nabízí obvykle konkurenci ke standardnímu Téčku (T490) a pak mají rovnou tenký exkluzivní model pro namlsané manažery (konkurence k ThinkPad X1 Carbon), Lenovo má ještě takový mezistupeň, který je i cenou někde na půl cesty. Jde o dnes testovaný ztenčený model T490s.

Lenovo ThinkPad T490s - vnější strana víkaLenovo ThinkPad T490s - spodek základny notebooku

T490s se od standardního T490 liší hned v několika parametrech. Nemá žádnou konfiguraci s dedikovaným grafickým čipem, veškerá operační paměť je připájená na desku a nejde rozšířit (T490 má část připájenou a pro zbytek je určen standardní slot), nemá přímo vyvedený Ethernetový port (lze vyvést přes dokovací port pomocí ''ThinkPad Ethernet Extension Adapter''), má slabší reproduktory (1W místo 2W) a nabízí volitelně lepší Wi-Fi modul (Wireless-AX), případně lepší 4G modem (4x4 modem). Rozdílem v rozměrech jsou necelé dva milimetry tloušťky a přibližně 200 gramů hmotnosti dolů. Hodí se dodat, že v současné generaci již levnější verze není omezena v nabízených displejích.

Lenovo ThinkPad T490s - maximální úhel otevření notebooku cca 180°
Lenovo ThinkPad T490s - maximální úhel otevření notebooku cca 180°

Tělo notebooku je celé černé. Jednu dobu sice Lenovo experimentovalo s nahrazením za šedou, ale nakonec se vrátilo zpět k černé, aby následně přidalo stříbrnou verzi pro ty, kteří černou nemusí. Specifickým prvkem je stříbrné logo na vnější straně víka se svítící červenou tečku, která kopíruje chování diody hlavního vypínače. Po otevření se ještě přidává klasický vizuální prvek červené čepičky trackpointu a tenkých červených linek jeho tlačítek pod Mezerníkem. ThinkPad T490s je tenký a má ostře řezané linie. Ač se tvar jeho boků snaží vytvořit dojem klínovitého tvaru, fakticky je vpředu i vzadu stejně tlustý.

Lenovo ThinkPad T490s - levý bok s nabídkou rozhraní
Lenovo ThinkPad T490s - levý bok s nabídkou rozhraní
Lenovo ThinkPad T490s - pravý bok s výdechem chlazení
Lenovo ThinkPad T490s - pravý bok s výdechem chlazení

Mechanická odolnost stroje odpovídá zaměření coby pracovní dříč. Základna je velmi pevná a nemá tendence k prohýbání a kroucení. Víko je možné mírně kroutit za rohy, nicméně ochrana displeje proti vnějšímu tlaku se zdá být velmi dobrá. Ještě aby ne, tento typ notebooků je přímo navržený k tomu, že se často přenáší a že ho používají lidé, kteří za něj neplatili. V takové kombinaci se nesmí nic podcenit. Dva dokovací a jeden USB-C konektor, na levém boku, jsou uvnitř vyztuženy, respektive přidržovány u základní desky, kusem kovu, který lícuje s vnitřní strukturou konektorů a chrání jejich pájené spoje před vytržením.

Lenovo ThinkPad T490s - zadek notebooku se slotem pro SIM kartu
Lenovo ThinkPad T490s - zadek notebooku se slotem pro SIM kartu

Otevřít notebook lze díky optimální tuhosti kloubů pohodlně jedním prstem a jde to až do plných 180°, kdy je displej v téměř dokonalé rovině se základnou.

V zavřeném stavu má notebook rozměry 329 x 226 x 17-20 mm. Jeho hmotnost činí pouhých 1,27 kg, což z něj umožňuje udělat skvělého společníka na cestách.

Recenze

Diskuse