RECENZE: Lenovo ThinkPad T490s - hi-end 14'' ve ztenčené verzi, s odolným tělem a výbornou výdrží

11. 7. 2019 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Baterie

Lenovo ThinkPad T490s - integrovaná baterie
Lenovo ThinkPad T490s - integrovaná baterie

Notebook je vybaven integrovanou baterií s kapacitou 57 Wh (BatteryBar v testovaném kusu reportoval 59,23 Wh) a stejný typ baterie je použit ve všech konfiguracích. Při nenáročných činnostech a sníženém jasu se lze dostat až na spotřebu pouhých 3,5 wattu, což dává velké naděje na dobrou výdrž.

Průměrná výdrž se po několika týdnech mého používání ustálila na 11 hodinách a 30 minutách. Na notebooku jsem používal především webové aplikace, přistupoval k e-mailům a psal články.

  • Standardní* redakční měření při minimálním zatížení: 13 hod 55 min
  • Video z internetu přes WiFi, 100% jas LCD: 8 hod 33 min

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5 procentech energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz. Výsledky při reálném provozu se mohou značně lišit, podle způsobu a intenzity využití.

Napájení notebooku

Lenovo ThinkPad T490s - napájecí zdroj
Lenovo ThinkPad T490s - napájecí zdroj

Napájecí adaptér (118 x 46 x 29 mm) má výkon 65 W a zakončen je konektorem USB-C. Notebook má takové porty dva a je jedno, do kterého z nich adaptér připojíte. Při nenáročných činnostech se baterie nabíjí výkonem přibližně 40 W, což umožňuje vybitou baterii nabít na 90 % přibližně za jednu hodinu a patnáct minut. Při intenzivní zátěži se nabíjení zpomalí na 28 W a doba nabíjení se prodlouží o půl hodiny.

Napájecí adaptér váží 352 g dohromady s přívodním kabelem.

Recenze

Diskuse