RECENZE: Lenovo Yoga C930-13IKB - 13.9'' konvertibilní notebook s výborným zvukem a dlouhou výdrží baterie

14. 2. 2019 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Baterie

Integrovaná baterie zabírá asi polovinu vnitřku základny a má kapacitu nadprůměrných 60 Wh, což dává velké naděje i na dobrou výdrž. Baterii drží několik šroubů a se základní deskou je spojena jedním konektorem, takže pozdější výměna za novou je možná, jen je to operace na několik minut.


  • Standardní* redakční měření při minimálním zatížení: 18 hod 40 min
  • Video z internetu přes WiFi, 100% jas LCD: 8 hod 2 min

Reálně jsem se při on-line kancelářské práci s Wi-Fi a vyšším jasem displeje pohyboval okolo devíti hodin výdrže (dle měření za několik týdnů). Ve výsledku tedy není problém bez většího omezování zvládnout celý pracovní den na jedno nabití.

[I| * Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5 procentech energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz. Výsledky při reálném provozu se mohou značně lišit, podle způsobu a intenzity využití.]

Napájení notebooku

Přibalený napájecí adaptér je standardní konstrukce a má výkon 65 W. Zakončený je konektorem typu USB-C a funguje bez problému i s notebooky jiných značek, pokud umožňují nabíjení přes tento typ konektoru.


Nabíjecí výkon může být až 43 W, když je notebook zapnutý a nedělá se na něm nic složitého. V takovém případě se prázdná baterie nabije na 90 % kapacity za jednu a čtvrt hodiny. Při maximální procesorové a grafické zátěži se rychlost nabíjení umí zpomalit až na 13 W, takže stejné nabití bude trvat rovnou čtyři hodiny. V závislosti na intenzitě zátěže se běžná doba nabíjení pohybuje někde mezi těmito dvěma hodnotami.

Recenze

Diskuse