RECENZE: Lenovo Yoga C930-13IKB - 13.9'' konvertibilní notebook s výborným zvukem a dlouhou výdrží baterie

14. 2. 2019 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Klávesnice a ovládací prvky

Rozložení kláves je redukované o některé klávesy. Z těch více používaných jde konkrétně o klávesy pro pohyb v textu (PageUp, Home, …), které jsou nahrazeny kombinací přepínače Fn a kurzorových šipek. Z těch méně používaných jde o zámky klávesnice (Num, Scroll), Pause a SysRq – tyto funkce nejsou vyznačené ani jako zkratky Fn.


Zástupný numerický blok úplně chybí a vestavěná klávesnice s ním nepočítá. Pokud jde o horní řadu kláves, je u ní možné nastavit, zda jsou primární multimediální funkce (změna hlasitosti, jasu), nebo klávesy F1-F12. Nastavit to lze buďto v BIOSu, nebo pomocí aplikace Lenovo Vantage (zde dokonce bez restartu).


Mechanika kláves má velmi příjemný chod s perfektním hmatovým rozlišením okamžiku stisku klávesy. Při psaní si klávesy tlumeně klapají, nicméně není možné psát úplně nehlučně. Na klávesnici jsem si zvykl velmi rychlé a považuji ji za pohodlnou i pro psaní delších dokumentů.


Poněkud nešťastná je volba stříbrných kláves s bílými popiskami. Během dne se často stane, že zapnuté podsvícení popisky prakticky znečitelní. Takových situací je hodně i proto, že některé popisky svítí viditelně více a může za to nejspíš rozmístění diod, které nepočítá s duálními anglicko-českými popiskami. Přes den je tedy nutné automatické podsvícení vypínat.


Ve větší tmě naopak podsvícení funguje velmi dobře – má dva stupně intenzity (přepínané pomocí zkratky Fn+Mezerník) a diody prosvítají v mezerách mezi klávesami až pod větším úhlem. Vyšší jas podsvícení je řešen stabilním svícením diod. Polovičního jasu je dosaženo PWM blikáním na ergonomicky vysoké frekvenci (více než 10 kHz).


Poblíž kurzorových šipek se nachází ploška čtečky otisku prstů. Tu je možné použít v systému Windows pro jednodušší přihlášení do uživatelského účtu.

Indikační diody má notebook dohromady čtyři. Indikují aktivitu webkamery (vedle objektivu), stav zámku Caps Lock (přímo na klávese), nabíjení/nabití baterie (dvoubarevná vedle konektorů Thunderbolt) a zapnutí/uspání počítače (na tlačítku vypínače). Tlačítko vypínače po zapnutí počítače svítí a v případě uspání (nebo procesu hibernace) rychleji bliká. Při uspání je blikání až zbytečně výrazné, a vzhledem k vyšší svítivosti této diody i rušivé, pokud máte počítač v místnosti, kde se chystáte spát.

Elektroniku přesného touchpadu dodal Synaptics a nemám k její funkci žádné výhrady. Snímání prstu má pouze malé zpoždění. Velká dotyková plocha touchpadu je mírně zapuštěná a proti okolí má hladší povrch. Integrované tlačítko v touchpadu má na poměry notebooků průměrnou tuhost a při stisku hlasitě klape.

Další možností ovládání je samozřejmě také dotykový displej. Snímač v obrazovce umí kromě prstů reagovat také na dotykové pero, které je součástí všech konfigurací notebooků. Přestože je to dnes již velkou výjimkou, pero je uschováno uvnitř základny počítače – konkrétně v pravém zadním rohu. Stačí zmáčknout jeho konec a vysunout jej. Takovou funkci jistě ocení všichni ti, kteří s počítačem často cestují.

Snímač pera je od Wacomu a pero je aktivní. Nabíjí se při zasunutí do notebooků přes dva kontakty na jeho konci.

Recenze

Diskuse