RECENZE: Lenovo Yoga C930-13IKB - 13.9'' konvertibilní notebook s výborným zvukem a dlouhou výdrží baterie

14. 2. 2019 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Multimedia

Yoga C930 má velmi chytře řešené reproduktory. Dva jsou v širokém dvojitém kloubu mezi základnou a víkem počítače a reprodukují všechno kromě nižších frekvencí. Ty mají přes frekvenční výhybku na starosti protáhlé reproduktory v předních rozích spodku základny. Tím, že z reproduktorů na spodku nejdou žádné výšky, nemění se zvuk v závislosti na povrchu, na kterém je notebook položený.


Zvuk reproduktorů je vylepšován softwarovým rozšířeným pojmenovaným jako Dolby Atmos Speaker System a je na poměry tenkých notebooků nečekaně dobrý a hlasitý. Vlastně se dá říct, že i na poměry notebooků obecně a ani herní notebook by se za něj nemusel stydět. Zvuk je velmi vyrovnaný a počítači se daří reprodukovat i nižší frekvence.


Po dlouhé době mám v ruce tenký a lehký počítač, u kterého si dovedu představit, že si na něm pustím film a nepřipojím žádná sluchátka, nebo externí reproduktory. Solidní zvuk integrovaných reproduktorů je velkým problémem i dražších modelů, takže musím Lenovo pochválit, že se na tento aspekt zaměřilo.


V rámu nad displejem je vidět duální mikrofon okolo malého objektivu webkamery. Webkamera nabízí základní kvalitu zobrazení a nijak nevybočuje z toho, na co jsme u notebooků zvyklí. Příjemná je integrovaná posuvná krytka objektivu. Těší mě, že se tento prvek objevuje v poslední době častěji a uvítal bych jej na každém zařízení.

Chlazení a provozní hluk

Uvnitř počítače jsou dva samostatné chladiče s ventilátory, mezi kterými je natažena jedna heatpipe, u jejíhož prostředku najdete procesor. Ventilátory nasávají vzduch přes klávesnici a vyfukují jej vzadu u kloubu.


Hodina provozu - mírná zátěž (dokumenty, internet, video)

Při kancelářské práci nebudete o chlazení počítače vůbec vědět. I když se zrovna budou ventilátory točit, bude to v nejnižších otáčkách, které jsou slyšitelné jen po přiložení ucha k zadní části počítače.

Počítač při tomto typu využití zůstává na povrchu chladný. Trochu tepla je cítit pouze na spodku uprostřed.

  • touchpad = 28,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,2°C
  • klávesnice vlevo = 30,5°C
  • klávesnice vpravo = 29,6°C
  • spodek maximum = 30,0°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 28,8°C
  • napájecí adaptér = 33,0°C

Hodina provozu - vysoká zátěž

Krátkodobou nárazovou zátěž počítač zvládá bez výrazného zvýšení otáček ventilátorů. Podobné je to i při dlouhodobější zátěži jednoho jádra. Až když dojde na vytížení všech jader procesoru, nebo kombinované vytížení procesoru a grafiky, začne být slyšet intenzivnější šum od běžících ventilátorů.

Zvuk chlazení v zátěži netrpí pískáním a není nepříjemný. Hlučnost je také lepší, než bývá v této kategorii zvykem. V hluku místnosti s více lidmi se zvuk chlazení klidně může ztratit. Provedení chlazení hodnotím jednoznačně pozitivně.

Povrch počítače se ani v zátěži neohřeje na nepříjemné hodnoty omezující pohodlí.

  • touchpad = 29,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,8°C
  • klávesnice vlevo = 35,7°C
  • klávesnice vpravo = 37,0°C
  • spodek maximum = 37,1°C (pravý zadní roh)
  • výdech chlazení = 39,0°C
  • napájecí adaptér = 36,3°C

teplota okolí při měření: 25°C

Vytížení jednoho jádra CPU

Při zátěži jednoho jádra je možné dlouhodobě udržet takt 3,4 GHz. Procesor se při takové zátěži neohřeje nad 70 °C.


Vytížení všech logických jader CPU

Zátěž všech jader rychle sníží dlouhodobě udržitelný takt na 2,7 GHz a maximální teploty po prvotní snaze o plný výkon zůstávají okolo 80 °C.


Vytížení CPU + 3D GPU

Kombinovaná zátěž dvou jader procesoru a integrovaného grafického jádra (FurMark) ohřeje procesor na 70 °C. Grafické jádro si drží takt okolo 900 MHz a dostává přednost před procesorem. Ten se naopak podtaktuje (v průměru) na 1,2 GHz, což je typické chování dané sdíleným TDP 15 W pro výpočetní i grafické jádro.


Recenze

Diskuse