RECENZE: Acer Swift 3 (SF314-42) - tenký, levný a výkonný s šestijádrovým AMD Ryzen generace 4000U

19. 8. 2020 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Acer Swift 3 (SF314-42)
Acer Swift 3 (SF314-42)

Ceny, konfigurace a záruka

Pro ČR jsou aktuálně dostupné dvě konfigurace SF314-42 s procesory AMD. My otestovali tu levnější (SF314-42-R2UW, NX.HSEEC.002), která stojí 19 990,- Kč s DPH. Vyšší konfigurace je vybavena osmijádrovým procesorem (Ryzen 7 4700U), dvojnásobnou kapacitou SSD (1 TB) a dvojnásobkem operační paměti (16 GB) – za tyto parametry si připlatíte necelých 8 tisíc korun.

Všechny konfigurace mají dvouletou záruku s opravou v autorizovaném servisu. Pro ČR a Slovensko zajišťuje servisní zázemí centrální servis v Brně. Přeprava notebooku kurýrem je hrazena servisem v rámci reklamace.

Závěr

14'' Acer Swift 3 (SF314-42) je notebookem s velmi dobrým poměrem kvality a ceny. Nabízí použitelný IPS displej (byť s nižším barevným pokrytím), tiché chlazení, pohodlnou klávesnici a velký a přesný touchpad. To vše je zabaleno v tenkém a lehkém kovovém provedení, takže jde o dobré řešení, pokud plánujete, že notebook bude všude cestovat s vámi.

Konfigurace s nejnovějšími procesory AMD Ryzen 4000U ukazují, že 15W AMD už není ani pomalejší a ani žravější než 15W procesory od Intelu, což je zásadní změna. Pro běžného uživatele už dnes konečně není moc důvodů, proč lpět na konfiguraci s procesorem Intel.

Nevýhodou modelů Swift 3 jsou tiché reproduktory, a to i na poměry tenkých strojů. Je také potřeba počítat s nemožností pozdějšího rozšíření operační paměti. Pokud víte, že občas potřebujete virtualizovat, případně spouštět programy náročnější na operační paměť, nemusí být 8 GB v testované konfiguraci dostatečných. V takovém případě doporučuji připlatit za vyšší konfiguraci, která navíc díky osmijádrovému procesoru nabídne tolik výkonu, kolik Intel v tak tenkých noteboocích s 15W procesorem nabídnout ani nemůže.

Klady a zápory

+ vysoký výkon procesoru od AMD
+ velmi tiché chlazení za všech okolností (při kancelářské práci nehlučné)
+ IPS displej bez PWM blikání a s dobrou teplotou barev
+ pohodlná klávesnice a přesný touchpad
+ mechanické provedení

- bílé podsvícení na stříbrných klávesách
- nízká maximální hlasitost reproduktorů

Pod čarou

Zprvu mě u notebooku trápila občasná neschopnost počítače přejít do režimu spánku, případně nefunkční USB po probuzení. Zkoumal jsem, čím to je, a dokonce jsem nahrál i nový BIOS. Nakonec jsem zjistil, že to způsobují programy jako Everest/AIDA64, případně HWiNFO, pokud nevhodným způsobem osahají senzory notebooku. Ten se pak dostane do nějakého špatného stavu a už se nedokáže uspat (a při prvním pokusu o uspání trvale vypne USB).

Když jsem přišel na příčinu, měl jsem ještě týden možnost otestovat, že notebook je skutečně 100% stabilní, pokud tyto diagnostické programy nespustím.

Recenze

Diskuse