RECENZE: Acer Swift 3 (SF314-42) - tenký, levný a výkonný s šestijádrovým AMD Ryzen generace 4000U

19. 8. 2020 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Klávesnice


Klávesnice 14'' modelu má sice stejné rozlišení jako klávesnice 13,5'' modelu, ale stejné nejsou. V menší verzi, která navíc není ani širokoúhlá, bylo nutné některé klávesy zúžit. Zde mají všechny plnou šířku – identickou s tím, co je na 15,6'' modelu.


Pokud jde o rozložení, hlavní vypínač sebral místo v pravém horním rohu, což způsobilo posunutí klávesy Delete a vyhození klávesy Insert (ta je dostupná jako Fn+Delete). Jako funkce Fn jsou řešeny také Home a End, které jsou přesunuty na klávesy PageUp a PageDown u kurzorových šipek.

Mechanika kláves se liší od menšího modelu. Při psaní se ozývají hlavně hlubší dunivé zvuky. Celkově je však zvukový projev kultivovaný. Hodí se dodat, že úplně neslyšně psát nelze – i při velmi jemném psaní se zvuku kláves nezbavíte, u všech modelů, napříč značkami.


Klávesnice je při psaní nadstandardně příjemná a díky přesnému stisku jsem si rychle zvykl. Ani v začátcích seznamování s notebookem jsem neměl problém s překlepy, nebo vynecháváním kláves. Neměl jsem problém na tomto notebooku psát i velmi dlouhé dokumenty.

Velkou výhradu mám ke stříbrnému provedení kláves, na který jsou velmi nekontrastní tmavě šedé popisky. Vše se ještě zhorší s podsvícením. V mnoha situacích totiž bílé podsvícení kontrastu ještě ubere (až do té míry, že je popiska nečitelná), a je tedy potřeba jej ručně vypínat (Fn+F8). Bílé podsvícení na stříbrných klávesách prostě není dobrý nápad a jednou za čas se o tom musí přesvědčit každý výrobce notebooků.

Podsvícení má pouze jeden stupeň intenzity. Buďto svítí naplno (bez PWM), nebo je úplně zhasnuté. Přepínání mezi těmito stavy se provádí klávesou F8 (resp. Fn+F8). Diody podsvícení prosvítají jen mírně u horní řady kláves. Prosvítání v jiných řadách se projevuje až pod větším úhlem. Na můj vkus je podsvícení až zbytečně silné a ve tmě rušivé.

Touchpad

Elektronika touchpadu od Synaptics běží v přesném režimu s pomocí integrovaného ovladače ve Windows. Reakce touchpadu na prst jsou výborné a s minimálním zpožděním.

Dotyková plocha je vycentrována vůči středu psací části klávesnice (mezi hmatové značky) a oproti okolí je mírně zapuštěná. Prstem ji poznáte také podle hladšího povrchu. Integrované tlačítko v ploše je poněkud tužší a na můj vkus až zbytečně hlasitě klape.

Recenze

Diskuse