RECENZE: Acer Swift 3 (SF314-42) - tenký, levný a výkonný s šestijádrovým AMD Ryzen generace 4000U

19. 8. 2020 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Po letech nadvlády procesorů Intel v PC noteboocích se nyní objevuje velké množství modelů vybavených procesory od AMD. Testovaný 14'' Swift 3 stojí pod 20 tisíc, ale obsahuje 15W šestijádrový procesor, který překonává podobně úsporná nejnovější Core i7. Kromě toho nabízí také full-HD IPS displej, nízkou hmotnost a dlouhou výdrž na baterii.

Acer Swift 3 (SF314-42) - tenký, levný a výkonný s šestijádrovým AMD Ryzen generace 4000U

Základní popis

Není to tak dávno, co jsme testovali 13,5'' verzi notebooku Swift 3 (RECENZE: Acer Swift 3 (SF313-52G) - 13.5'' notebook s 3:2 LCD, dostupný a tenký, s dedikovanou grafikou), kde se výrobce rozhodl osadit displej s méně širokoúhlým poměrem stran 3:2. 14'' i 15,6'' verze zůstávají s běžnějšími displeji s poměrem stran 16:9, což jim nepochybně pomáhá udržet nižší cenu. Leccos však všechny tři varianty počítače sdílejí.


Testovaný 14'' model je vyveden v nové stříbrné barvě ''Pure Silver'', kde došlo přebarvení klávesnice na stříbrnou místo dřívější černé. Stříbrná klávesnice jednoznačně vypadá lépe na fotkách, nicméně černá je bezpochyby praktičtější. U minulé generace, která se nyní prodává velmi levně a obchody jsou jí plné, existuje více barevných variant a je možné, že se toho samého dočkáme i zde, ale v době recenzování byla tato barva pro AMD jediná. Minimálně nové dražší Intelovské verze existují i ve slušivé tmavě šedé s černou klávesnicí.

Ač notebook není drahý, jeho mechanické provedení je na výborné úrovni. Základna je velmi pevná a při kroucení víka za rohy je potřeba větší množství síly, aby se něco dělo. Proti tlaku z vnější strany je víko také chráněno dobře, protože ani použití větší síly nevedlo k nějakým barevným artefaktům na displeji. Z mého pohledu jde o kvalitu provedení nepříliš odlišnou od střední třídy business notebooků, což je skvělý výsledek.


Víko je možné u modelů Swift otevřít do plného úhlu 180 °. Klouby mají dobrou tuhost a víko se při otřesech nehoupe. Nicméně při otevírání je potřeba podržet také základnu, aby se nezvedala.

Na levém boku je počítač vybaven standardním USB 3.2 Type-A Gen1, plnohodnotným HDMI, rychlým rozhraním USB 3.2 Type-C Gen2 (s podporou napájení i přenosu obrazu) a standardním napájecím konektorem. Na pravém boku je ještě pomalé USB 2.0 a kombinovaný vstup/výstup zvukového čipu.


Ve výbavě byste marně hledali čtečku paměťových karet nebo konektor pro připojení do počítačové sítě. Ve srovnání s dražšími konfiguracemi postavenými na procesorech Intel chybí také podpora rozhraní Thunderbolt 3.0.


Počítač má v zavřeném stavu rozměry 323 x 219 x 16-20 mm a váží pouhých 1,20 kg. Dobře tedy poslouží například studentům a dalším lidem, kteří s počítačem často cestují v batohu na zádech a chtějí minimalizovat hmotnost toho, co musejí tahat s sebou.

Recenze

Diskuse