RECENZE: HP Elite Dragonfly - 13,3'' tenký, stylový a překlopný notebook do pracovního prostředí

15. 7. 2020 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Displej


HP do tohoto notebooku nabízí tři LCD panely a všechny sdílí úhlopříčku 13,3“ a matici typu IPS. Základní panel nabízí rozlišení full-HD (1920x1080), 72% pokrytí barvového prostoru NTSC a svítivost 400 cd/m^2. Volitelný panel s bezpečnostním filtrem HP Sure View se liší udávanou svítivostí 1000 cd/m^2, což zní „na papíře“ naprosto skvěle, a proto jsem si konfiguraci právě s tímto panelem vybral na test. Druhý příplatkový displej má svítivost 550 cd/m^2, nicméně nabízí rozlišení 4K (resp. 3840x2160).

Vypadá to, že při objednání varianty HP Sure View jde vždy o displej IVO M133NVFC R6. Sondou jsme změřili maximální svítivost 772 cd/m^2 a kontrast 2427:1 při „vypnutém“ filtru. Fakticky ovšem filtr vypnout nejde. Tlačítko pro zapínání a vypínání filtru pouze přepíná mezi dvěma škálami nastavení jasu – při „zapnutí“ se sníží maximální i minimální jas (protože se sníží napětí na diodách podsvícení) a to je vlastně všechno, co se stane. Dobré je, že pro „zapnutí“ a „vypnutí“ můžete mít v daném rozpětí vybraný jiný jas a počítač si pamatuje oba, takže se pak dá mezi nimi rychle přecházet.


Samotný filtr však funguje v obou případech a omezuje pozorovací úhel displeje. Pokud si nastavíte velký jas, je displej i pod úhlem stále čitelný. Až při sníženém jasu už je obraz pod úhlem příliš tmavý. Rozhodně tedy neplatí, že byste si mohli dopřávat velký jas pro přímé pozorování a vaše okolí by zároveň nemělo šanci nic vidět.

Je možné, že displej pod tímto filtrem nakonec skutečně má svítivost 1000 cd/m^2, ale vzhledem k tomu, že vy jako uživatelé si tak vysoký jas nikdy nebudete moct dopřát, je podle mě chyba, že to takto HP inzeruje a uvádí ve svých specifikacích. Vzhledem k tomu, že filtr nejde přímo deaktivovat, bylo by korektní uvádět skutečný maximální jas, kterého lze dosáhnout a ten je dle sondy nižší.

S počítačem jsem napracoval několik hodin venku přímo na slunci a svítivost byla plně postačující pro kancelářskou práci i za letních slunných odpolední. Vysoký jas je zde rozhodně výhodou a dokáže potlačit i nevýhodu lesklé povrchové úpravy.

Po stránce kvality si displej nevede špatně. Má dobré vyvážení bílé a téměř pokrývá barvový prostor sRGB (91 %). Omezený pozorovací úhel vlivem filtru může být nepříjemný, pokud se nakloníte blíže k displeji. Pak totiž uvidíte spodní a horní část obrazu tmavší než střed. Na grafiku bych proto takový displej nedoporučil.

Podsvícení displeje je regulováno pomocí PWM blikání diod na 480 Hz, což není příliš vysoká frekvence. Blikání přestane pouze v případě vypnutého filtru a nastavení jasu na 100% (pokud je tedy vypnutý automatický jas). Postupné snižování jasu mění střídu blikání.


Zapnutím filtru dojde ke snížení svítivosti (napětí) diod, čímž se celá škála jasu posune dolů. Dále je ještě jas snížen tím, že střída blikání bude v nejlepším případě asi 55:45 (rozsvíceno-zhasnuto). 80% jas se zapnutým filtrem (45:55) má přibližně stejnou intenzitu jako minimální jas s vypnutým filtrem (10:90). Teoreticky s ohledem na změnu napětí diod je výhodnější zapnout filtr a „zvýšit jas“ v operačním systému, než mít nastavený nejnižší jas bez filtru (opticky to bude vypadat podobně, ale blikání bude šetrnější pro oči).

Grafický čip (GPU)

Vzhledem k tomu, že notebook stále používá procesory osmé generace, je vybaven integrovaným jádrem Intel UHD 620. Z toho plyne omezení schopností obrazových výstupů a to nejviditelnější je, že HDMI má pouze verzi 1.4a. Rozlišení 4K/UHD (3840x2160) zvládne maximálně se sníženou obnovovací frekvencí 30 Hz. Pokud chcete připojovat externí monitory s vysokým rozlišením, uděláte lépe, pokud sáhnete po výstupech typu DisplayPort, které jsou součástí rozhraní Thunderbolt 3.

Dohromady je možné provozovat až tři externí monitory v režimu rozšířené plochy, pokud je vypnutý interní displej notebooku.

Testy 3D Mark - celkový grafický výkon systému (3D)

  • 3DMark 11: 2036 (GPU: 1856)
  • Fire Strike (DX11): 1040 (GPU: 1140)
  • Time Spy (DX12): 413 (GPU: 361)

Testy VRMark – výkon pro virtuální realitu

  • Orange Room: 631 (průměrné fps: 13,75)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 35,56 fps
  • Cinebench R15: 46,15 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080: 11,9 fps

Nižší frekvence integrované paměti (2133 MHz) způsobuje mírně nižší výsledky ve srovnání s průměrem pro Intel UHD620 v režimu dual-channel. Grafický čip plně postačuje pro kancelářskou práci a základní multimedia.

Recenze

Diskuse