RECENZE: HP Elite Dragonfly - 13,3'' tenký, stylový a překlopný notebook do pracovního prostředí

15. 7. 2020 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Baterie


Do notebooku se oficiálně vyrábí dvě varianty baterií. Menší má kapacitu 38 Wh a větší 56,2 Wh. V testované konfiguraci je přítomna větší z baterií a je celá integrovaná v těle přístroje. Rozdíl pocítíte kromě výdrže jen v hmotnosti – pouze konfigurace s menší baterií váží pod jeden kilogram.

Výdrž počítače je velmi dobrá, pokud jde o kancelářskou práci. Překvapivě dobře si stojí i tato konfigurace, u které musí displej svítit víc, aby vyrovnal útlum způsobený bezpečnostním filtrem. Během dvou týdnů neustálého používání na on-line kancelářskou práci s velkým množstvím otevřených programů, e-maily a video-konference, občas venku s využitím maximálního jasu displeje, se průměrná výdrž na jedno nabití ustálila na hodnotě 8 hodin a 50 minut. Běžně tedy není problém zvládnout na jedno nabití celý pracovní den.

HP z nějakého pro mě nepochopitelného důvodu u některých svých notebooků blokuje reportování spotřeby při provozu na baterii. Z tohoto důvodu v operačním systému neuvidíte zbývající čas provozu na baterii (vedle stavu baterie v procentech). Podobný problém se projevoval už u HP EliteBooku 840 G5. U některých modelů je možné tuto funkci zapnout v nastavení firmware, ale zde jsem takové nastavení nenašel.

  • Standardní* redakční měření při minimálním zatížení: 39 hod 1 min
  • Video z internetu přes WiFi, 100% jas LCD: 6 hod 14 min

Při uspání („connected stand-by“) zmizí přibližně 5 % baterky za deset hodin, což není vyloženě špatná hodnota na to, že počítač nějakým způsobem pořád dokáže komunikovat s okolním světem. Pokud mu zakážete připojení přes Wi-Fi při uspání, spotřeba bude stále přibližně stejná.

Hodí se také dodat, že uspání v podání tohoto notebooku se chová jinak při připojeném napájecím adaptéru. To je notebook v podstatě regulérně zapnutý (i když se dle diod tváří, že ne) a nechává běžet ventilátor. Takové chování je nicméně velmi iritující, protože v některých situacích se ventilátor rozjížděl opravdu hodně (zavřený počítač pohozený na posteli) a není nic horšího, než když ten nejhlučnější notebook v místnosti je ten uspaný.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5 procentech energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz. Výsledky při reálném provozu se mohou značně lišit, podle způsobu a intenzity využití.

Napájení notebooku


Napájecí adaptér (89 x 63 x 21 mm) váží 308 g včetně přívodního kabelu a nabízí výkon 65 W. S jeho pomocí lze nabít vybitou baterii na 90 % přibližně za půl druhé hodiny. Při větší výpočetní nebo grafické zátěži se může nabíjení prodloužit o další hodinu.

Recenze

Diskuse