RECENZE: HP Elite Dragonfly - 13,3'' tenký, stylový a překlopný notebook do pracovního prostředí

15. 7. 2020 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Již dávno nemusí být pracovní notebooky tlusté nafouklé krabice, které sice hodně vydrží, ale nikdo je nechce nosit kvůli vyšší hmotnosti. Už roky se výrobci předhání, kdo udělá tenčí a stylovější pracovní notebook, a nutno dodat, že nabídka je dnes v tomto ohledu opravdu dobrá. Testovaný stroj má 13,3'' úhlopříčku, Full-HD displej a procesory Intel 8. generace. Kromě toho má ale také přesný touchpad, duální snímání obrazovky s dotykovým perem a velmi pohodlnou klávesnici.

HP Elite Dragonfly - 13,3'' tenký, stylový a překlopný notebook do pracovního prostředí

Základní popis

13,3“ Elite Dragonfly spadá do kategorie EliteBooků – tedy vyšší třídy pracovních notebooků určených pro korporátní nasazení. V nabídce je na výběr všechno možné od modelů řady 800, které mají více méně všechny konektory včetně standardního dokování i kabelového připojení do sítě Ethernet, až po tenké speciality jako je právě Dragonfly.


Tělo počítače je velmi tenké a kompletně kovové. V testovaném tmavě modrém provedení je Dragonfly opravdu nádherný stroj, který dokonale popírá ten tradiční pohled, že pracovní notebooky nemohou být i vizuálně přitažlivé pro obyčejné lidi. Povrch počítače je matný a poměrně praktický, protože na něm není vidět každý otisk prstu. Lesklá je pouze ochranná vrstva dotykové obrazovky.


Mechanické provedení je na velmi dobré úrovni. Na to, jak je počítač tenký, výtečně odolává kroucení za rohy a tlačení na střed, a to jak v případě základny, tak v případě víka.

Konstrukce kloubů je zdvojená a umožňuje překlopit víko až do plných 360 °. Počítač automaticky detekuje přepnutí do režimu tabletu přibližně při otevření 185 ° a deaktivuje touchpad i klávesnici. Tuhost kloubů je tak akorát, ale pro pohodlné otevření počítače je kvůli nižší hmotnosti celku stejně lepší použít raději obě ruce.



Konektorová výbava je až překvapivě dobrá a je vidět, že zde byl záměr nabídnout některá rozhraní, která se už v tenkých noteboocích mnohdy nevyskytují. Konkrétně jde o jedno USB v plné velikosti (Type-A 3.2 Gen1) a výstup HDMI. Tyto „velké“ konektory jsou umístěny v zadních rozích. K tomu se ještě na levém boku přidává slot pro SIM kartu LTE modemu a na pravém boku kombinovaný zvukový výstup spolu s dvojicí rozhraní Thunderbolt 3 (USB-C 3.2). Přes poslední zmíněná rozhraní lze také přenášet obraz a notebook se s jejich pomocí umí i napájet.

V provozním stavu váží počítač pouhých 1,12 kg a měří 304 x 198 x 16-17,5 mm. Jde tak o ideální stroj pro časté nošení. Díky nižší hmotnosti je i relativně dobře použitelný v režimu tabletu.

Recenze

Diskuse