RECENZE: HP EliteBook 840 G7 - 14'' hliníkového korporátního pracanta, 7. generace

2. 9. 2020 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Tomáš Valenta

HP svou většinu notebooků řady EliteBook reviduje co dva roky. Ne jinak je tomu v případě klasického kancelářského modelu EliteBook 840. Ten se na trh momentálně chystá ve zbrusu novém těle. Nabízí celou řadu výbav, hliníkové tělo a elegantní design.

HP EliteBook 840 G7 - 14'' hliníkového korporátního pracanta, 7. generace

Základní popis

Notebooky HP EliteBook jsou stálicí v korporátním prostředí. EliteBook 840 G7 je velmi elegantní notebook, který rozhodně nevypadá nudně. Hliníkové tělo dodává notebooku šmrnc, který hezky doplňuje celkově hranaté ladění a mřížky po stranách klávesnice s trojúhelníkovým motivem. Hliníkové HP se mi čistě designově líbí.


Kovové šasi má řadu výhod. Notebooku především dodává slušnou pevnost. Již s předchozími generacemi (G2, G4) jsem měl vcelku slušné zkušenosti, aktuální G7 tento pocit potvrzuje. HP v současné generaci také zachovalo hliníkový kryt displeje (G3/G4 měly kryt plastový). Notebook by tak měl zvládnout bez větších potíží i náročnější zacházení, přenášení za roh základny nedělá konstrukci problém. Zde bych ale zmínil i některé nedostatky. Trochu mě trápilo určité prohýbání šasi v místě vpravo od touchpadu, kde si někdy rád opírám dlaně. Úplně mě také nepřesvědčilo slícování dílů při dolní straně touchpadu, odkud se v průběhu testování občas ozvalo tiché vrznutí.


Velmi příjemnou novinkou oproti předchozím revizím je možnost většího vyklopení obrazovky, cca 175°. Je to velmi příjemné např. při práci v leže, když si notebook opřete o kolena. Chod pantů je plynulý, je zde ale přítomná jistá vůle, snad se tedy panty časem více nevychodí. Tuhost mechanismu je tak akorát. Notebook lze snadno otevřít i jednou rukou. Při práci v drncajícím vlaku se bude displej trochu třepat, není to ale nic hrozného.


Na levém boku nalezneme zdířku zámku KensingtonLock, dvojici portů USB 3.1 Gen 1 (jedno s možností nabíjení Always On), sdružený konektor pro sluchátka s mikrofonem a čtečku karet Smart Card. Vpravo se nachází kulatý nabíjecí konektor, HDMI 1.4b, a dvojice USB-C 3.1 s Thunderbolt 3. Konfigurace s 4G/LTE konektivitou mají na pravém boku ještě slot na SIM kartu (notebook má k neobsazenému slotu na základní desce vyvedené antény pro možnost budoucího doplnění WWAN modulu). Při osobním použití jsem postrádal slot SD či alespoň microSD karet, nedá se ale nic dělat. Výhodou konektorového rozložení je dvojice USB-C s Thunderbolt 3 (při použití USB-C nabíječky zůstává ještě jeden port volný). Pokud použijete dodávanou nabíječku s kulatým konektorem, je možné využít konektory oba. Pro plnohodnotné dokování bude třeba investovat do Thunderbolt USB-C doku, mechanické doky (např. HP UltraSlim) již podporované nejsou.


Rozměry notebooku jsou 324 × 215 × 19/22 mm s váhou 1465 g. Hmotnost je tedy tak akorát, notebook není i při delším nošení těžítkem.

Recenze

Diskuse