RECENZE: HP EliteBook 840 G7 - 14'' hliníkového korporátního pracanta, 7. generace

2. 9. 2020 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Tomáš Valenta

Baterie


Pod spodním krytem základny se nachází Li-Pol baterie HP Long Life. Ta má 3 články a kapacitu 53 Wh. Při kancelářské práci (editace dokumentů, Firefox, maximální jas). V napájecím režimu „lepší baterie“ se takto reálná výdrž pohybovala kolem 7,5 hodin práce, což je solidní výsledek, zejména vezmeme-li v potaz, že Intel stále využívá letitý 14nm výrobní proces. Pokud snížíte jas displeje, je možné se dostat ještě o něco dál.

  • standardní* redakční měření při minimální zátěži: 32 hod 58 min
  • video z internetu přes WiFi, 100% jas LCD: 6 hod 44 min

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5 procentech energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz. Výsledky při reálném provozu se mohou značně lišit, podle způsobu a intenzity využití.

Napájení notebooku


K notebooku je dodávána klasická cihličková nabíječka s kulatou proprietární koncovkou a přívodním kabelem a výkonem 65 W. Zajímavostí je, že nabíjecí konektor je stejný jako v případě některých starších zařízení (např. dříve recenzovaný HP 15, viz RECENZE: HP 15 - základní notebook několika barev a mnoha výbav). Jak jsem již zmiňoval výše, takové řešení má svá pro i proti. Vlastní nabíjecí konektory bývají v praxi zpravidla odolnější než USB-C, se kterými bývají problémy (zejména mechanická poškození). Při použití dodávané nabíječky navíc zůstávají k dispozici dva USB-C porty. A pokud ji zapomenete doma, je dnes již velká šance, že si budete od někoho moci půjčit právě USB-C adaptér. Nabíječka včetně přívodního kabelu váží 330 g. Rozměry adaptéru jsou 89 × 49 × 28 mm, délka včetně přívodního kabelu je 282 cm.

Nabíjení baterie je indikováno diodou na pravém boku zařízení. Ta svítí oranžově v průběhu nabíjení, po dosažení 100 % svítí bíle. Nabití na 80 % trvá něco málo přes hodinu, plné nabití cca 1 hodinu a 40 minut. Pokusně jsem vyzkoušel připojit také neoriginální nabíječku, notebook na ni ale reagoval blikajícím indikátorem nabíjení a ve Windows vyskočilo upozornění o chybě nabíječky. Výše zmíněný HP 15 s ní funguje již roky bez problémů. Je tak možné, že notebook bude skrze kulatý nabíjecí konektor nabíjet jen pomocí originálního síťového adaptéru HP.

Recenze

Diskuse