RECENZE: HP EliteBook 840 G7 - 14'' hliníkového korporátního pracanta, 7. generace

2. 9. 2020 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Tomáš Valenta

Klávesnice

Ostrůvková klávesnice s matně černým povrchem, kterou výrobce označuje HP Premium Keyboard doznala od předchozí generace drobných změn. Mechanicky je, co si vzpomínám, identická s modely EliteBook G5/G6. Má nízký zdvih a příjemnou odezvu. Zachována jsou také tlačítka pro pohyb v dokumentech v posledním sloupci kláves. Dokonce se vrátila klávesa Insert (nově jako druhá funkce klávesy F10), přičemž pole vyklidily klávesy pro ovládání hovoru. HP bohužel z mně nepochopitelného důvodu odebralo integrovaný numerický blok, již tedy není možné chytře zadávat číslice v kombinaci s klávesou Fn.


Klávesnice je dle výrobce odolná proti polití. Tuto funkci jsme samozřejmě netestovali, nadále ale platí, že cokoliv jiného než voda v malém množství klávesnici téměř jistě nevratně poškodí (v lepším případě tedy pouze klávesnici). Klávesnice je plně podsvícená, a to ve dvou stupních intenzity. Svit je tlumený a příjemný i pro práci v úplně tmě. Vítám, že diody nesvítí škvírami mezi klávesami do očí.


Novinkou je programovatelná klávesa F12. Po jejím stisku se spustí nástroj HP Programmable Key, a je možné si nastavit, co klávesa udělá. Nástroj umí také vytvářet kombinace s klávesami Shift, Ctrl a Alt, program mi ale z nějakého důvodu nefungoval. Je jisté, že chybu vyřeší některá z aktualizací.


PointStick

Tradičně je v EliteBooku 840 také Point Stick, obdoba červeného TrackPointu, který známe z ThinkPadů. Má vcelku příjemný tvar i povrch čepičky, reakce na dotek jsou i ve výchozím nastavení dobré. Dvojice tlačítek pod mezerníkem jsou tradičně perfektní, mají velmi příjemný chod, stisk je tichý a tlumený. Tradičně také chybí tlačítko kolečka myši, Point Stickem tedy není možné scrollovat nahoru a dolů (klasický fígl, přes úpravu registrů, kdy šlo scrollovat při stisku obou tlačítek, tady nefunguje).

Touchpad

Touchpad je hladký, povrch velmi připomíná matné sklo (je ale možné, že jen klame). Reakce na prst jsou dobré, stejně jako rozpoznávání gest. Jelikož se pod touchpadem nachází baterie, nehrozí jeho zahřívání. Touchpad má integrované tlačítko, mechanismus ale klade zbytečně moc odporu, stisk je poměrně hluboký, doprovázený hlasitým klapáním. Pokud preferujete klasická tlačítka, touchpad vůbec mačkat nemusíte, a můžete využít výrazně tišších tlačítek nad ním (primárně určených pro Point Stick). Rozměry touchpadu jsou 12,9 × 8 cm.

Zabezpečení

Samozřejmostí je integrovaný TPM modul pro ukládání šifrovacích klíčů. Nechybí také nabídka biometrických zařízení. Testované EliteBook 840 G7 byl vybaven IR kamerou pro rozpoznávání tváří a čtečkou otisku prstu. Obě zařízení fungovala přesně tak, jak jsem očekával. Rozpoznání prstu je pak velmi rychlé, ve většině případů stačí jen letmý dotek. Příjemnou věcí je také mechanická krytka kamery (ta zakryje také senzor obličeje).

Volitelně jsou k dispozici i konfigurace s filtrem obrazovky, který po aktivaci omezí pozorovací úhly displeje tak, aby komplikoval čtení při pohledu ze strany. Takto vybavené modely mají odpovídající potisk na klávese F2.

Recenze

Diskuse