RECENZE: Lenovo ThinkBook 14 - 14'' pracovní notebook, pro firmy i studenty

29. 5. 2020 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Lenovo ThinkBook 14
Lenovo ThinkBook 14

Konfigurace a ceny

Notebook Lenovo ThinkBook 14 naleznete také pod označením 20SL nebo 20RV (aktuální generace a šasi, jiná grafika). Konkrétní testovanou konfiguraci pak lze najít pod označením Lenovo ThinkBook 14-IIL nebo také a přesněji 20SL0022CK (určuje komplet konfiguraci včetně CPU, RAM, SSD atp). Označení IIL znamená výkonnější variantu integrované grafiky, na trhu jsou také varianty IML se slabší variantou integrované grafiky, a pokud někdy v ČR Lenovo nabídne také dedikovanou grafiku, budou písmena pravděpodobně opět jiná. Testovaná konfigurace s procesorem Intel Core i5 1035G4, 8 GB RAM, grafika Intel Iris Plus, 256 GB SSD a operační systém Windows 10 Pro je v Čr nabízena za 19.990,- Kč včetně DPH (16.521,- Kč bez DPH).

Za stejnou cenu lze získat i konfiguraci, která se liší ''jen'' procesorem a to Intel Core i5-10210U, teoreticky by mohl vykazovat nižší spotřebu a tedy o něco lepší výdrž na stejnou baterii, ovšem s nižším grafickým výkonem (určeným pro s dokumenty a internet), přesné označení konfigurace je 20RV0002CK.

Aktuálně (v době uvedení recenze) nejlevnější konfigurace nese označení 20RV003FCK, osazena je procesorem Intel Core i3-10110U se slabší grafikou. Ostatní parametry jsou v zásadě stejné, 8 GB RAM a 256 GB SSD, ale pozor, displej má starší TN panel s technicky horší kvalitou obrazu a především horšími pozorovacími úhly. Cenovka je nižší o 4.400,- Kč včetně DPH. Osobně bych se už dnes TN panelu vyhnul obloukem.

Závěr

Lenovo ThinkBook 14 je notebookem vycházejícím ze zvučného jména ThinkPad, má však mnohé úspory v podobě vybavení. ThinkPady bývají vybaveny tělem z lehkých slitin, zde je ''jen'' bežný hliník, ale i tak je konstrukce těla solidně pevná s příslibem dlouhé životnosti, vykoupeno vyšší hmotností. Nabídka konfigurací je skromná, nicméně pro běžné potřeby malého podnikatele, nižší management nebo studenta dostačující, s výkonnějším grafickým jádrem si lze i v omezeném režimu zahrát hry, lépe než s bežnou integrovanou grafikou. Při výběru konfigurace si dávejte pozor především na parametry LCD, raději IPS než TN. Základní procesor i3 už by pro někoho mohl být slabý, i5 nabízí slušný výkon pro většinu běžných operací. Notebook nabízí solidní mobilitu, hlavně díky 14'' LCD (dle mého optimální velikost pro časté cestování), počítejte ale s nižší výdrží na baterii, elektrickou zásuvku budete potřebovat častěji než u dražších sourozenců s označením ThinkPad.

Klady a zápory

+ solidní kovová konstrukce
+ možnost rozšíření o 2.5'' HDD nebo SSD
+ reprezentativní vzhled

- Fn se po režimu spánku vrátí do původního nastavení
- slabší výdrž na baterii, v testované variantě
- oslňující tlačítko napájení, v šeru

Recenze

Diskuse