RECENZE: Lenovo ThinkBook 14 - 14'' pracovní notebook, pro firmy i studenty

29. 5. 2020 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Notebook je určený především pro pracovní nasazení, umím si ho představit v malé firmě, pro nižší management nebo studenty. Nabízeno je několik konfigurací, s některými si lze i zlehka zahrát hry. ThinkBook navazuje na tradici zvučného jména ThinkPad, ale za nižší ceny a tedy i kompromisy ve výbavě. Pozor si dávejte hlavně na výběr displeje, viz dále v recenzi.

Lenovo ThinkBook 14 - 14'' pracovní notebook, pro firmy i studenty

Základní popis

Vnější plochy notebooku jsou z kovu, víko i spodní kryt základny. Kovově vypadá i povrch pracovní plochy, ale nejspíše se jedná o plast, v imitaci broušeného hliníku. Tělo notebooku celkově působí pevně a robustně. Víko notebooku lze otevřít i jednou rukou, ale zvedá se při tom základna, proto je pohodlnější a rychlejší, použít obě ruce. Maximální úhel otevření notebooku je plných 180°.


Fyzická rozhraní jsou rozmístěna po obou bocích notebooku. Vlevo odzadu plnohodnotný LAN RJ-45 konektor s výklopným spodkem, klasické velké HDMI, USB-A 3.1, 2x USB-C (1x gen 1, 1x gen 2 + DP) a nejvíce vepředu pak kombinovaný audio jack. Pravý bok odzadu nabízí speciální (Lenovo) napájecí konektor (hrantý, podobné rozměry jako USB-A), další USB-A 3.1, čtečku SD karet a ještě jedno USB-A. Poslední USB je standardu 2.0 a především je zapuštěné do těla notebooku a uzavřené plastovou krytkou, určené je pro dlouhodobé umístění USB vysílače pro bezdrátovou myš nebo třeba i set s klávesnicí. Uvnitř notebooku je pochopitelně, dnes již neodmyslitelně, umístěn i modul bezdrátových komunikací s technologií WiFi a Bluetooth. V testované konfiguraci jde o modul Intel Wi-Fi 6 AX201 160MHz. Výrobce notebooku nabízí i varianty s WiFi 5 1x nebo 2x2AC.



Celkové rozměry notebooku 326 x 230 x 18/21 mm spolu s hmotností 1,57 kg naznačují dobrou mobilitu. Existují tenčí a lehčí notebooky, ale i tohle jsou stále solidní hodnoty a spolu s robustní konstrukcí předurčují notebook k častému přenášení s příslibem dlouhé mechanické životnosti.

Recenze

Diskuse