RECENZE: Lenovo ThinkBook 14 - 14'' pracovní notebook, pro firmy i studenty

29. 5. 2020 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Klávesnice


Tmavě šedá klávesnice disponuje bílými popiskami, které jsou dobře viditelné i za zhoršených světelných podmínek. Do tmy je pak vybavena dvěma stupni podsvícení, které lze aktivovat i v režimu BIOSu, na což někteří výrobci stále zapomínají. Rozložení odpovídá běžným standardům Lenova. Netradičně jsou zde 2 klávesy vyhrazeny primárně pro aplikaci Skype, sekundárně pro PrtSc a Ins (podle nastavení Fn), najdete je v horní řadě kláves, jako druhou a třetí zprava. Logiku použití Fn, pro horní řadu kláves, lze přepnout v BIOSu, mě více vyhovuje prapůvodní funkce F1 - F12, takže jsem si to tak nastavil, ovšem pokud se notebook přepne do režimu spánku, po opětovném nastavení je obrácená "logika" Fn zpět. Po restartu se funguje nastavení opět podle požadavku uživatele, pravděpodobně drobná chyba / opomenutí, kterou by mohla opravit budoucí aktualizace firmware.


S klávesnicí se mi celkově pracovalo dobře, tradičně se mi líbí se mi vysoký Enter, velký Backspace a klávesa v Del a pravém horním rohu. Notebook nabízí klávesy Alt i Ctrl po obou stranách mezerníku, schází mi ale klávesa pro vyvolání kontextové nabídky a uvítal bych mezery mezi skupinkami kláves F1 až F12, klasiky po čtyřech.

Touchpad

Touchpad má pro mě vyhovující rozměry 105 x 70 mm a dostatečnou citlivost na doteky prstů. Klasicky mi ale vadí integrace fyzických tlačítek do dotykové plochy a u tohoto notebooku navíc nefunguje ani náhrada poklepání dvou prstů místo pravého tlačítka, pravděpodobně opět otázka budoucí aktualizace firmware, podobně jako u Fn viz výše. Chod integrovaného tlačítka funguje relativně pohodlně do cca poloviny výšky touchpadu, ale i v první polovině bych si dovedl představit tišší a hladší chod stisku, což Lenovo v minulosti ukázalo, že umí, ale v dražších modelech.


Indikační diody a další ovládací prvky

Hlavní vypínač je v pravém horním rohu nad klávesnicí, je kulatý, ukrývá v sobě čtečku otisku prstu a po svém obvodu má jasně svítící indikaci, která bohužel ve tmě oslňuje. Další indikace je přímo v klávese CapsLock, svítí při pomyslné aretaci psaní velkých písmen. Jedna indikační dioda je u napájecího kontoru pro signalizaci připojení do elektrické síte. Stav nabití baterie (+ režim spánku) je indikován na druhém boku notebooku a hned vedle je i dioda pro indikaci práce datového úložiště (SSD). Poslední indikační dioda je vedle webkamery.

Recenze

Diskuse