RECENZE: Lenovo ThinkBook 14 - 14'' pracovní notebook, pro firmy i studenty

29. 5. 2020 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Baterie


Bateri je integrována v notebooku a lze ji vyměnit jen po rozšroubování základny, viz Rozborka výše v recenzi, a je to běžný standard pro aktuální nabídku trhu, v této kategorii notebooku. Dle specifikace, výrobce nabízí 2 kapacity baterie, 45 a 57 Wh. V testovaném kuse byla ta slabší varianta a i podle dostupných údajů, českých prodejců, jsem našel jen tuto variantu. Samotná baterie hlásí 45 Wh jako designovanou hodnotu a 47,44 Wh jako maximální dostupnou hodnotu, zřejmě kvůli rezervě, při časové degradaci v rámci záruky. Baterie zároveň hlásí i 0% opotřebení. Přesto všechno patří naměřené hodnoty spíše k těm slabším. Li-Ion baterie vydržela ve standardním* redakčním testu, minimální zátěže, pracovat ''jen'' něco málo přes 10 hodin. Reálnější test vytížení, video přes WiFi, ukázal pak zhruba poloviční čas.

  • standardní* redakční měření při minimální zátěži: 10 hod 18 min
  • video z internetu přes WiFi, 100% jas LCD: 5 hod 11 min

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na datové úložiště každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5 procentech energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz. Výsledky při reálném provozu se mohou značně lišit, podle způsobu a intenzity využití.

Napájení notebooku


65W napájecí zdroj o rozměrech118 x 46 x 29 mm a váze 348 g je dobře zkladný. Kladně hodnotím zejména ergonomicky lépe řešené vyvedení kabelu s nižším napětím ze zdroje. Je zahnuté tak, aby se co nejvíce eliminovalo jeho lámání při přepravě. Druhý konec stejného kabelu je vybaven speciálním hranatým konektorem, typickým pro Lenovo. Notebook lze napájet i přes USB-C rozhraní, pomocí příplatkového 95 W zdroje nebo přes USB-C dokovací stanici nebo externí monitor s možností USB-C připojení s napájením.

Recenze

Diskuse