RECENZE: MSI Modern 14 (A10M) - tenký a lehký 14“ notebook s IPS a 512 GB SSD pod 20 tis.

4. 3. 2020 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Klávesnice


Klávesnice působí velmi prostorně a její rozložení obsahuje vyhrazené klávesy pro pohyb v dokumentech (po pravé straně). Mezi kompromisy by šlo zařadit přesunutí klávesy Insert na Delete coby alternativní funkce při držení Fn. Kurzorové šipky mají výhodu v plné velikosti, avšak od zbytku klávesnice je hmatově nedělí žádná mezera. Poměrně netradiční (tedy, pokud nejste zvyklí na notebooky od MSI) je umístění klávesy Fn mezi pravé Ctrl a AltGr, tedy vpravo od mezerníku. Vzhledem k tomu, že většina důležitých funkcí Fn je umístěna také vpravo (změna jasu a hlasitosti na šipkách), nevnímám takový krok vůbec jako problém.


Problém mám naopak s umístěním klávesy se zpětným lomítkem, kterou najdete mezi Mezerníkem a AltGr. Kvůli ní jsou přepínače na této straně od Mezerníku posunuty o jeden sloupec doprava proti tomu, kde jsou na stolních klávesnicích a ostatních noteboocích. Pokud tedy AltGr používáte například pro přístup k některým znakům anglického rozložení (jako lze například u CZ-QWERTY), bude tato změna velmi otravná. Ve výsledku jde o jedinou mou výhradu k jinak velmi solidní klávesnici. O tom, že nejsem sám, komu to vadilo, svědčí možnost ve firmware prohodit funkce kláves zpětného lomítka a AltGr.


Chod kláves je velmi kultivovaný a tichý. Byť je zdvih spíše mělčí, je přesný a klávesy se při mačkání nezdají zbytečně tuhé.

Podsvícení klávesnice má tři stupně intenzity a samozřejmě úplné zhasnutí. Intenzitu lze nastavovat kombinací kláves Fn a PageUp/PageDown. Diody prosvítají v mezerách mezi klávesami až pod velkým úhlem a v běžných situacích se žádného prosvítání nemusíte bát. Za provedení podsvícení si MSI zaslouží pochvalu.

Z kláves mají vlastní indikační diodu pouze dvě – přepínač Caps Lock a tlačítko pro zapnutí webkamery (svítí, pokud je kamera přístupná operačnímu systému). Dále je ještě na levém boku trojice indikační diod, ze kterých lze vyčíst zapnutí počítače (při uspání jedna pulzuje), nabíjení baterie a zapnutí Wi-Fi. Všechny diody jsou bílé a možná i zbytečně intenzivní, pokud rádi pracujete zejména v šeru nebo v úplné tmě.

Touchpad

Elektronika touchpadu je od společnosti ELAN a dotyková plocha je vystředěná proti písmenné části klávesnice. Reakce bych si dovedl představit lepší (zpoždění snímání je viditelné) a překvapilo mě, že touchpad v základním nastavení posouvá kurzor na stejný pohyb prstu pomaleji, než bývá zvykem. Hlavní výhradu mám nicméně k integrovanému tlačítku v dotykové ploše – je velmi tuhé a při stisku nadstandardně hlasitě cvaká. Vyšší tuhost tlačítka vede k většímu namáhání ruky nevhodným způsobem, takže jsem později místo toho raději pouze poklepával prstem na dotykovou plochu (tap).

Recenze

Diskuse