RECENZE: ASUS ROG Zephyrus M16 (GU603) - 16'' herní notebook s perfektním LCD, 8 jader i7 a RTX 3070

8. 9. 2021 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Baterie

V přední části počítače se nachází vestavěná obří Li-Pol baterie s kapacitou 90 Wh. Vzhledem k přítomnosti energeticky náročných komponent však přesto nečekejte extrémní doby výdrže na jedno nabití. Při běžné on-line kancelářské práci, 60% jasu (což u tohoto displeje obvykle s přehledem stačí) a Wi-Fi se výdrž pohybuje pouze okolo 5 hodin a 30 minut. Můj dlouhodobý průměr za několik týdnů testování byl jen o jednotky minut nižší, takže to lze brát jako realistickou hodnotu výdrže.


Nastavení jasu displeje na 100 % sníží výdrž při stejné činnosti přibližně o hodinu. Naopak omezením jasu displeje a eliminací programů, které by mohly zvyšovat spotřebu, se můžete dostat až na výdrž okolo sedmi hodin. Při úplné nečinnosti a 40% jasu se odběr z baterie dokáže snížit na pouhých 7 W, což by teoreticky stačilo na 12 hodin provozu. K této hodnotě se však běžným používáním velmi pravděpodobně ani nepřiblížíte.

  • standardní* redakční měření při minimální zátěži: 12 hod 29 min
  • video z internetu přes WiFi, 100% jas LCD: 5 hod 39 min

Pokud je notebook uspaný (stand-by), zmizí mu za 24 hodin okolo 30 % baterie, takže při odkládání počítače na delší dobu je lepší raději zvolit režim hibernace.


V aplikaci MyASUS je v nastavení možné vybrat režim nabíjení baterie. Standardně je využíváno plných 100 % její kapacity, což je pochopitelně nejvhodnější pro maximální výdrž na jedno nabití. Pokud však notebook často používáte připojený k napájecímu adaptéru, můžete prodloužit životnost baterie omezením nabíjení na 80 %, anebo rovnou 60 %. Z praxe vím, že takové nastavení umí život baterii opravdu prodloužit, a jsem rád, že výrobce tuto možnost do nastavení přidal. Obecně u notebooků doporučuji nabíjet standardně jen na 80 % a přepínat nabíjení na víc pouze v případě očekávání delšího provozu mimo zásuvku.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na datové úložiště každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5 procentech energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz. Výsledky při reálném provozu se mohou značně lišit, podle způsobu a intenzity využití.

Napájení notebooku

K testovanému notebooku jsme dostali dva napájecí adaptéry. První má výkon 230 W a zákazník je dostane v ceně s notebookem. Tento adaptér s rozměry 175 x 77 x 26 mm váží dohromady s přívodním kabelem (stejným jako od stolních počítačů) rovnou 742 g a připojuje se speciálním kulatým konektorem. S tímto adaptérem je vždy jistota, že notebook bude mít dostatek energie pro nabíjení baterie i při maximální zátěži a přetaktování.


Druhý napájecí adaptér je přítomen v krabici pouze u některých konfigurací (včetně testované) a je jej možné dokoupit i jako volitelné příslušenství. Je to až překvapivě malá 100 W kostička (85 x 75 x 29 mm, 408 g včetně přívodního kabelu), která je zakončena konektorem USB-C. Jde o univerzální cestovní adaptér, který lze použít bez problému i s jinými notebooky (stejně tak tento notebook se ochotně napájí i z jiných adaptérů s koncovkou USB-C a podporou 20 V napětí). 100 W není hodnota náhodně zvolená – je to maximální výkon, který je možné protlačit přes konektor USB-C (20 V, 5 A). Vzhledem k tomu, že notebook umí se standardním adaptérem odebírat při hraní her i 180 W, je jasné, že 100 W adaptér nemůže pro jeho potřeby bez omezování stačit je primárně určen pro cestování, kdy ušetří místo i hmotnost.

Při připojení cestovního adaptéru dojde stejně jako v případě napájení z baterie ke skrytí napájecích profilů „Turbo“ a „Ručně“, které oba slouží k přetaktování počítače. Počítač však stále umožňuje vymáčknout ze svého procesoru i grafického čipu plný výkon. Veškerou chybějící energii pak dorovnává z vlastní baterie. Při hraní náročných AAA her jsem pozoroval odběr z baterie okolo 50 W.

Tento přístup se mi opravdu líbí – při nárazových zátěžích totiž cestovní adaptér neznamená žádný kompromis ve výkonu. Při hraní pak baterka dokáže vykrývat nedostatek energie téměř dvě hodiny. Pokud se však mírně omezí maximální výkon procesoru a nastaví se například omezení snímkové frekvence na 60 Hz, rázem je možné srazit spotřebu počítače někam ke 100 W a vystačit si s cestovním adaptérem.

Recenze

Diskuse