RECENZE: ASUS ROG Zephyrus M16 (GU603) - 16'' herní notebook s perfektním LCD, 8 jader i7 a RTX 3070

8. 9. 2021 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

ASUS patří ke špičce mezi herními notebooky a nový M16 je opravdový hi-end pro ty nejnáročnější. Byť nejde o tlustý, ani těžký počítač, je vybaven extrémně výkonnými komponentami, díky kterým poslouží jak k hraní nejnovějších her, tak i výpočetně náročným pracovním činnostem. Síla tohoto stroje však není jen ve výkonu, ale také v promyšlené ergonomii.

ASUS ROG Zephyrus M16 (GU603) - 16'' herní notebook s perfektním LCD, 8 jader i7 a RTX 3070


TIP redakce NOTEBOOK.cz

TIP redakce NOTEBOOK.cz

16'' hernímu notebooku ASUS ROG Zephyrus M16 (GU603) jsme se rozhodli udělit ocenění TIP redakce NOTEBOOK.cz.


Základní popis konstrukce

Vzhled tohoto modelu vychází z modelů Zephyrus G15 s 15,6“ displeji. Samotná černá základna vypadá velmi podobně, a to včetně rozmístění konektorů. Displej s úhlopříčkou 16,1 “ má poměr stran 16:10 místo běžnějšího poměru 16:9, který je širokoúhlejší. Ohromnou výhodou je, že nový displej je ve skutečnosti větší pouze na výšku, takže se kvůli němu nemusel notebook nijak zvětšovat. Místo toho jen vyplňuje dříve nevyužitý několik centimetrů vysoký prostor pod původním displejem. Nejenže výsledek považuji za praktičtější, ale také díky tomu vypadá notebook lépe.


ASUS se dokázal vyhnout typickým designovým kýčům herních notebooků. Samotný stroj je vyveden v černé barvě se soft-touch povrchem okolo klávesnice, který působí jako pogumovaný. Pod povrchem je nicméně základna s jistotou kovová, což prozrazuje vysoká odolnost vůči kroucení a prohýbání. Přímo na kov si můžete sáhnout jen na vnější straně víka s decentním tečkovaným vzorem, který pod správným úhlem dopadajícího světla umí házet různobarevné odlesky podobně jako dříve optická média.

Kompletně matné provedení, ostře řezané tvary a minimalistický vzhled dělají z M16 také poměrně hezký pracovní počítač. Stačí si RGB klávesnici nastavit na nějakou decentní barvu a v podstatě lze skrýt příslušnost počítače k herním modelům.

K odolnosti mechanické konstrukce nemám žádnou výhradu. Počítač působí velmi solidně vyrobený, klouby víka mají plynulý chod a nepůsobí chatrně. Displej je navíc poměrně dobře chráněný proti většímu tlaku z vnější strany i kroucení víka za horní rohy.


Víko je možné otevřít do úhlu mírně přesahujícího plných 180 °. Klouby mají takovou tuhost, aby bylo možné přístroj otevřít jednou rukou. Při otevření do více než 90 ° se spolu se spodní hranou víka postupně zvedá zadní strana základny, čímž je počítači umožněno lepší nasávání vzduchu otvory na spodku.

Mobilita, rozměry a hmotnost

V zavřeném stavu má počítač rozměry 355 x 243 x 20-30 mm. S hmotností 2,04 kg jde stále o snadno přenosné zařízení, které je použitelné pro každodenní nošení například v batohu na zádech. Abych to vyzkoušel, opravdu jsem s počítačem cestoval, a musím říct, že na rozdíl od některých přerostlých herních notebooků, jsem zde neměl pocit, že je vysoký výkon počítače výrazně vykoupen zhoršením jeho použitelnosti coby notebooku. Všeho všudy jsem to poznal jen při položení na klín podle většího zahřívání spodní části základny (více o tom v kapitole chlazení).

Rozhraní, fyzická i bezdrátová

Ač je počítač na poměry herních modelů poměrně tenký, v konektorové výbavě není nijak ošizen. Levý bok je vybaven následujícím:


  • Kombinovaný zvukový konektor (vstup, výstup)
  • USB-C 3.2 Gen2 (10Gb/s)
  • Thunderbolt 4 (PCIe 4.0 x4) kombinovaný s UCB-C 3.2 Gen2 (10Gb/s)
  • USB-A 3.2 Gen2 (10Gb/s)
  • RJ-45 pro kabelové připojení do počítačové sítě LAN
  • Výstup HDMI 2.0b
  • Napájecí konektor

V případě obou konektorů USB-C platí, že vedle datových přenosů podporují také příjem až 100 W pro napájení notebooku (power delivery) a přenos obrazu typu DisplayPort.

Na pravém boku výbavu zakončuje ještě:


  • USB-A 3.2 Gen1 (5Gb/s)
  • Čtečka paměťových karet micro-SD

Oceňuji přítomnost jak čtečky karet, tak rovnou tří USB s nejvyšší rychlostí 10 Gb/s. Plná podpora napájení i obrazu na konektorech USB-C umožňuje „zadokovat“ notebook k pracovišti s externími periferiemi jediným kabelem tak, jako tomu bylo dříve možné jen u pracovních modelů.

Multimedia - reproduktory a webkamera


Dle specifikace výrobce je notebook vybaven dvojicí výškových reproduktorů a čtveřicí bassových reproduktorů, kdy každý reproduktor má výkon 2 watty. To samo o sobě slibuje, že by zvuk mohl být dobrý. Výsledek mě opravdu mile překvapil – ne, že by byla maximální hlasitost extra vysoká, ale projev zvukového systému je poměrně vyvážený a v nižších frekvencích prokreslený. Z hlediska použitelnosti pro poslech hudby jsou reproduktory tohoto notebooku výrazně lepší než cokoli, co jsem za poslední rok testoval (možná i déle).


Standardní 720p webkamera nabízí na rozdíl od ostatních komponent notebooků pouze základní kvalitu, šedý průměr, korespondující s většinovým zbytkem trhu notebooků.

Recenze

Diskuse