RECENZE: ASUS ROG Zephyrus M16 (GU603) - 16'' herní notebook s perfektním LCD, 8 jader i7 a RTX 3070

8. 9. 2021 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

ASUS ROG Zephyrus M16 (GU603)
ASUS ROG Zephyrus M16 (GU603)

Konfigurace a ceny

Testovaná konfigurace (GU603HR-K8030T, PN: 90NR04R1-M01030) stojí 65.990,- Kč s DPH a představuje střed nabídky pro ČR. Vybavena je standardní dvouletou zárukou, kdy opravy pro ČR a Slovensko zajištuje centrální Asus servis v Ostravě, který řeší také přepravu reklamovaných notebooků kurýrem na vlastní náklady.

Slabší konfigurace je o 14 tisíc levnější a liší se displejem (1920 x 1200, 144 Hz, 500 cd/m^2), slabší grafickou kartou (GeForce RTX 3060, 6 GB), menším SSD (512 GB) a absencí druhého napájecího adaptéru.

Silnější konfigurace je naopak dražší o 14 tisíc a oproti testované nabízí základní desku se silnějším procesorem (Core i9-11900H) a dvojnásobnou kapacitou integrované operační paměti (16 GB), doplněnou dalším 16 GB modulem (celkem tedy 32 GB) a větším SSD (2 TB).

Závěr

ASUS Zephyrus M16 je špičkový 16“ herní notebook, který potvrzuje, že ASUS patří k tahounům v daném segmentu. Model M16 potěší nejen vysokým výkonem osmijádrového procesoru a grafického čipu NVIDIA GeForce RTX 3070 Laptop GPU, ale také pohodlnou klávesnicí, velkým a přesným touchpadem a nádherným 16“ displejem s poměrem stran 16:10 a širokým pokrytím barev. Díky tomu je práce s ním nesmírně pohodlná a může jít o dobré řešení pro zákazníky, kteří sice hry nehrají, ale potřebují vysoce výkonný kompaktní stroj pro grafické pracovní účely.

Na tomto notebooku oceňuji také nadstandardně hrající integrované reproduktory (byť jejich maximální hlasitost není velká) a celkově dotažené jednotlivé funkce stroje – například rozšířené funkce pro ovládání dedikovaného grafického čipu, možnosti přetaktování, ale i drobnosti jako samostatná tlačítka pro nastavení hlasitosti zvuku a vypínání mikrofonu, která už se občas nevyskytují ani u čistě pracovních notebooků. Uživatelé, kteří by tento notebook rádi použili místo standardních pracovních modelů, jistě potěší také možnost použít konektory USB-C pro připojení kompletní dokovací stanice jediným kabelem včetně napájení.

Pro někoho může být nepříjemné, že klávesnice je redukována o některé málo používané funkce, které nejsou dostupné ani zástupně s pomocí Fn. Jako viditelnější nedostatek se může jevit vyšší spotřeba výkonného procesoru od Intelu, která v kombinaci s poměrně střídmým spouštěním ventilátorů při nízkém zatížení vede k většímu zahřívání spodku základny. Normálně by to byl problém i z hlediska výdrže baterie, ale to dokázal ASUS mistrně zamaskovat velkokapacitní baterií.

Celkově jde z mého pohledu o jeden z nejlepších strojů v kategorii hi-end kompaktních herních notebooků.


TIP redakce NOTEBOOK.cz

TIP redakce NOTEBOOK.cz

16'' hernímu notebooku ASUS ROG Zephyrus M16 (GU603) jsme se rozhodli udělit ocenění TIP redakce NOTEBOOK.cz.


Klady a zápory

+ Špičkový 165 Hz displej s perfektními barvami
+ Pohodlná klávesnice a přesný touchpad
+ kompaktní rozměry a nízká hmotnost
+ Výborný systém šesti vestavěný reproduktorů

- Některé funkce klávesnice nejsou dostupné ani přes Fn
- V základních napájecích profilech nelze vynutit častější běh ventilátorů (zahřívání na povrchu při kancelářské práci)

Výsledky HWiNFO a některých dalších testů - hwinfo32.zip

Recenze

Diskuse