RECENZE: ASUS ROG Zephyrus M16 (GU603) - 16'' herní notebook s perfektním LCD, 8 jader i7 a RTX 3070

8. 9. 2021 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Klávesnice


Rozložení klávesnice je navzdory větší úhlopříčce ochuzeno o samostatný numerický blok, který není nahrazen ani zástupným řešením v podobě zdvojení funkce kláves okolo písmen I a K. Stejně tak je rozložení klávesnice redukované o některé méně používané funkce – konkrétně Insert, Pause/Break, ScrollLock, NumLock a PrintScreen. Klávesa kontextové nabídky také chybí, ale její funkci lze aspoň vyvolat pomocí Fn v kombinaci s pravým Ctrl, jak napovídá nakreslená značka na dané klávese. Žádné další náhradní funkce však na klávesnici natištěny nejsou a nezmiňuje je ani uživatelská příručka. Experimentálně jsem zjistil, že Fn+Delete vyvolá klávesu Insert. Jak vyvolat PrintScreen, anebo Pause jsem nezjistil. Chápu, že pro hráče jsou tyto klávesy zbytečné, ale vzhledem k tomu, že tento notebook je dobrý i jako výkonná pracovní stanice, bylo by dobré, kdyby šly vyvolat alespoň pomocí Fn a někde bylo zmíněno jak.

Jinak ovšem klávesnice potěší mezerami oddělujícími horní řadu funkčních kláves do čtveřic tak, jak je zvykem u stolních klávesnic, a mezery jsou také u kurzorových šipek. Díky tomu se lze na klávesnici orientovat i bez dívání. Oceňuji také samostatná tlačítka nad klávesnicí, která slouží k regulaci hlasitosti zvuku, vypínání mikrofonu a přístupu k ovládací aplikaci notebooku.

Mechanika samotné klávesnice je velmi pohodlná a vhodná pro psaní delších textů. Stisk kláves dává skvělou odezvu a klávesy při něm jen tiše klapají. S trochou snahy lze psát téměř nehlučně.


Podsvícení je řešeno pomocí RGB diod a podporuje celou řadu efektů. Přepínání mezi režimy efektů řeší Fn+F4, zatímco změnu intenzity podsvícení lze regulovat pomocí Fn+F2/F3. Ač lze v předinstalované aplikaci měnit barvu, kterou bude klávesnice svítit a v nabídce jsou i efekty jako přebarvování podle teploty procesoru, nebo změna jasu podle přehrávané hudby, celá klávesnice je brána jako jediná zóna. Nelze tedy měnit barvy a efekty odděleně pro jednotlivé klávesy.

Samotné provedení podsvícení je ovšem výborné. Sám jsem si rovnou zvolil statické svícení červenou barvou, které mi při práci k večeru vyhovuje zdaleka nejvíce. Těší mě, že přímé prosvítání diod v mezerách mezi klávesami je zde výrazně eliminováno a práce s tímto notebookem i v úplné tmě je velmi pohodlná. Další velkou výhodou je způsob implementace regulace svícení diod, kdy nižší jasy sice jsou řešeny pomocí PWM blikání, ale na rozdíl od snad všech ostatních RGB klávesnic, které jsme kdy v redakci testovali, zde blikají diody na extrémně vysoké frekvenci 36 kHz (místo stovek Hz), která je pro člověka nerozpoznatelná. Při maximálním jasu statickou barvou navíc klávesnice nebliká vůbec.


Touchpad

Dotyková plocha touchpadu je mírně zapuštěna a prst po ní klouže výrazně více než po jejím okolí. Ač je plocha možná až zbytečně velká a mnohdy se o ni nejspíš omylem opřete dlaní, systém dokáže velmi dobře filtrovat všechny tyto nechtěné dotyky.

Zejména v případě, kdy displej pracuje s obnovovací frekvencí 165 Hz (místo běžných 60 Hz), je zpoždění kurzoru za pohybem prstu naprosto minimální a ovládání počítače je tak velmi příjemné a přesné. Za několik týdnů používání počítače jsem se přistihl, že jsem si myš připojil vlastně jen na hraní her, takže touchpad hodnotím velmi pozitivně.

Integrované tlačítko v dotykové ploše spadá tuhostí i hlasitostí klapání při stisku někam do lepšího průměru testovaných notebooků.

Indikační diody a další ovládací prvky

Přímo na klávesnici je pouze jedna indikační dioda a najdete ji na klávese CapsLock. Svítí bíle a stejnou barvu mají také tři indikační diody umístěné na základě vzadu na zkosené hraně. Toto umístění je poněkud zvláštní, nicméně je na ně vidět ze standardní pracovní pozice uživatele i při zavřeném notebooku, zezadu, což se hodí hlavně při dobíjení vypnutého notebooku. Diody jsou tlumené a nejsou ve mně příliš rušivé. Indikují konkrétně zapnutí počítače, aktivitu disku a nabíjení baterie (poslední umí jako jediná svítit i oranžově, aby bylo poznat, kdy už je baterie nabita).

Při uspání počítače poblikává dioda zapnutí ve stylu tlukotu srdce. Pokud je počítač zároveň připojený k napájení a otevřený, poblikává ve stejném rytmu také klávesnice, což je efekt, kterého bych se s radostí vzdal. Možnost jej vypnout jsem však nenašel.

Recenze

Diskuse