RECENZE: MSI Summit E13 Flip Evo (A11MT) - 13'' konvertibilního luxusního vzhledu v kovu

3. 11. 2021 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Klávesnice

Dříve testované notebooky MSI, různě bojovaly s tím, jestli má být vlevo, od mezerníku, jen klávesa Fn nebo jen klávesa Win. Za mě osobně je nejergonomičtější řešení, pokud jsou vlevo obě klávesy, tak to má většina konkurentů a tak to má konečně i Summit 13. To považuji za nejhlavnější zprávu, ohledně klávesnice, tohoto modelu. Vše ostatní je tak nějak očekávatelné a vesměs v pořádku, rovněž. Mezi další klady řadím to, že černé klávesy mají dobře kontrastní bílé popisky, logiku klávesy Fn lze přepínat přímo z klávesnice (Fn+Esc), Backspace je velký a Ctrl i Alt jsou po obou stranách mezerníku. Podsvícení má 3 stupně intenzity, všechny svítí bíle.


Nejvíce mi vadí umístění hlavního vypínače do pravého horního rohu klávesnice. Žít se s tím dá, ale za mě je to zbytečné ubírání komfortu pohotového stisku klávesy Del, která kvůli tomu musí být posunuta o jednu pozici doleva. U MSI má hlavní vypínač v klávesnici alespoň tužší stisk. Preferuji Enter vysoký přes 2 řádky, jak to bývá obvyklejší u česky lokalizovaných klávesnic. Další drobné výtky plynou hlavně z toho, že se jedná o malý notebook, kde je omezený prostor pro klávesnici. Patří tam hlavně nižší klávesy kurzorových šipek, které jsou navíc obklíčeny klávesami PgUp a PgDn, ty mají navíc sdílenou funkci pro Home a End. Schází mi klávesa kontextové nabídky a preferuji mezery mezi klávesami F1 až F12, ale to už je u tak malého notebooku opravdové scifi. Celkově klávesnici hodnotím jako dobrou.


Touchpad

Touchpad má rozměry 120 x 60 mm a mám k němu hned 3 výtky, které mi vadí o to více, že jde opět o důsledek důrazu na image, více než na ergonomii, podobně jako u hlavního vypínače v klávesnici. Abych byl spravedlivý, jsou to neduhy, které se týkají i mnoha jiných výrobců, doba je holt taková. Takže k věci. Preferuji dvě samostatná tlačítka pod touchpadem, ideálně i nad, protože jsou situace, kdy je to prostě praktičtější. Další problém je v ergonomii umístění potažmo zbytečně velké šířky touchpadu, který by měl být centrován na ergonomický střed (horizontální) klávesnice, který je na úrovni klávesy B, aby při psaní přicházela pravá dlaň co nejméně do styku s touchpadem, čemuž by napomohl i užší touchpad.


Touchpad má středně tuhý a středně cvakavý chod integrovaného tlačítka, které pohodlně funguje cca do poloviny výšky. Plocha touchpadu je lehce zapuštěna pod úroveň pracovní plochy, čili jej lze dobře rozpoznat hmatem. Rychlost reakce touchpadu, na pohyb prstu, mi vyhovuje.

Aktivní pero

Další možností ovládání je dotyková obrazovka, kterou lze ovládat prstem nebo přiloženým aktivním perem. Stylus je nabíjen přes USB-C rozhraní, podporuje MPP2.0 a obvyklých 4096 stupňů přítlaku. Na svém těle má dvoupolohové tlačítko a přibaleny jsou dva náhradní hroty. Pero má v sobě integrovaný magnet, magnety jsou i uvnitř notebooku, navíc je pero po své délce na jedné straně ploché tak, aby stabilně drželo na notebooku, respektive přímo k tomu určený je levý bok notebooku. Váží cca 14 g a líbí se mi, že má tloušťku běžné propisky, takže dobře padne do ruky. Spousta konkurenčních stylusů bývá znatelně tenčí, aby se vešly do útrob notebooku, což je sice praktičtější pro přepravu a současné dobíjení, ale osobně spíše preferuji lepší ergonomii použití, která je lepší právě u tlustších per, jako zde u Summitu 13.


Indikační diody a další ovládací prvky

První indikační dioda je na levém boku notebooku, poblíž USB-C rozhraní, indikuje totiž dobíjení notebooku. Dalších pět indikačních diod je v klávesách, první v CpasLock, další v Esc (indikace nastavení Fn), F1 pro ztišení reproduktorů, F5 pro vypnutí mikrofonu a hlavní vypínač má v sobě indikaci zapnutí, v režimu spánku je kupodivu neustále zhasnutá. Poslední dioda je u webkamery. Všech 7 diod svítí za všech okolností bíle.

Na pracovní ploše, vedle touchpadu vpravo, je umístěna čtečka otisku prstu. Má černou barvu, jako zbytek plochy kolem, takže na fotce je jen těžce viditelná.

Recenze

Diskuse