RECENZE: MSI Summit E13 Flip Evo (A11MT) - 13'' konvertibilního luxusního vzhledu v kovu

3. 11. 2021 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Vedle výkonných herních notebooků, se posledních pár let MSI zaměřilo i na výrobu dobře vyhlížejících notebooků s tělem převážně z kovu, v tenkém provedení. V této kategorii jsou v nabídce jak notebooky s dedikovanou grafikou, které lze rovněž úspěšně využít na hraní nebo pro kreativce, tak notebooky určené spíše pro vrcholné manažery nebo uživatele, kterým prostě a jednoduše záleží na jejich image. Přitom nabízí i slušnou dávky výkonu.

MSI Summit E13 Flip Evo (A11MT) - 13'' konvertibilního luxusního vzhledu v kovu

Základní popis konstrukce

Hlavním prvkem designu je zde tmavé provedení s výraznými zlato / měděnými boky, vše se zdá být kovové (pravděpodobně hliník). Plastové jsou jen některé části spodního krytu základny a pochopitelně klávesnice. Stejný lem, jako po obvodu notebooku, je i po vnitřním obvodu touchpadu. Notebook celkově vypadá dobře. Vyráběn by měl být i v bílém provedení, to jsem ale zatím našel jen v oficiálních materiálech, pro ČR je zatím dodávané testované barevné provedení.


Měděný prvek je použit i na vnější straně víka, kde je z něj provedeno logo MSI. Notebook má konvertibilní konstrukci, takže jeho víko lze otočit o 360° a pracovat pak v režimu tabletu. Do základní pracovní polohy jej lze pohodlně otevřít i jednou rukou. Malinko mě překvapilo zavírání, kdy je potřeba notebook k úplnému zavření dotlačit rukou, na rozdíl od většiny jiných, kde bývá koncové doklapnutí víka k základně samovolné.

Mobilita, rozměry a hmotnost

Rozměry 300 x 222 x 15/16,5 mm spolu s hmotností 1.3 kg (naměřil jsem o 50 g méně, než kolik oficiálně uvádí výrobce) dělají z tohoto notebooku vysoce mobilní náčiní. Kovové tělo mu dává solidní tuhost, takže by měl bez problému vydržet i časté přenášení. Jedná se o společníka pro každodenní cestování, ať už na dlouhé cesty nebo třeba jen v rámci města na pracovní schůzky. K notebooku je přibaleno jednoduché pouzdro z umělých materiálů, které se z venku snaží vypadat jako jemný černý semiš, nicméně bych čekal k tomuto notebooku kvalitnější materiál, ideálně z kůže. Mě osobně kazí jinak dobrý dojem z notebooku, asi bych ho nechal ležet v krabici, ale to už je věc názoru a vkusu.

Rozhraní, fyzická i bezdrátová

Nabídka rozhraní je skromná na rozmanitost, ale co do počtu, nabídne dostatek možností pro každého moderního uživatele. Začnu tradičně zleva odzadu, kde je nejprve klasické USB-A, nicméně ve verzi 3.2 Gen1, nejvíce se bude hodit pro připojení externí myši nebo USB flash paměti, které ještě hojně potkávám s USB-A rozhraním. Vlevo jsou dále pak 2x USB-C / Thunderbolt 4 s podporou DP a přes oba sloty lze notebook i dobíjet. Na pravém boku je umístěn kombinovaný audio jack, slot pro micro SD kartu a další USB-C 3.2 Gen2. Ke čtečce microSD mám jednu výtku, pro její otevření potřebujete kancelářskou sponku nebo přiložený nástroj (malý plíšek s hrotem), který zřejmě většina uživatelů brzy ztratí. Využití slotu zde tak vidím spíše jako dlouhodobé rozšíření interní kapacity notebooku, spíše než jako pohotovou možnost operovat s daty z externího zařízení. MicroSD kartu lze již dnes běžně pořídit i v kapacitě 1 TB. Na pravém boku je pak ještě třeba zmínit mechanický přepínač pro aktivaci / deaktivaci webkamery.



Uvnitř notebooku je klasicky umístěn modul bezdrátových rozhraní, v menším než běžnějším a vyměnitelném provedení, připájený přímo na desce. Jedná se o modul s označením Intel Wi-Fi 6E AX210 160MHz, jde o novější modul, než s jakým jsem se doposud setkával (Intel Wi-Fi 6 AX201 160 MHz), navíc dostal pracovní pásmo 6 GHz, podporuje standard Wi-Fi 6E a také Bluetooth 5.2.

Multimedia - reproduktory a webkamera

Reproduktory jsou v notebooku dva, oba v předních rozích základny, směřují dolů a mají celkem velké resonanční komůrky, na rozměry notebooku. Na to, o jak velký, či spíše malý, notebook se jedná, hrají reproduktory celkem hezky a umí to i nahlas. Řadím je k lepšímu průměru. S kvalitními sluchátky pochopitelně dosáhnete lepších výsledků, audio výstup hraje čistě.


Webkamera rovněž patří k průměru současné nabídky notebooků, napříč drtivé většiny mezi všemi značkami a modely, špatný obraz, přepočítávaný do HD (1280 x 720) z nižšího nativního rozlišení optického snímače. Na občasný videohovor to pochopitelně stačí, ale současné technologie dokáží mnohem více. Jsem zvědav, kdy sebere nějaký výrobce odvahu a dá do notebooku webkameru srovnatelnou s běžnými mobily. Nebo naopak začnou webkamery z notebooků hromadněji mizet, některé vlaštovky už tu jsou.


Recenze

Diskuse