RECENZE: Acer Predator Helios 300 (PH317-56) - 17.3'' čistokrevně herního náčiní, kovové lopatky ventilátorů

23. 6. 2022 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Chlazení a provozní hluk


Notebook je chlazen standardně dvěma ventilátory, které mají kovové lopatky. Teplo je nasáváno zespodu, kde je cca 7 mm mezera od desky stolu, pro lepší přístup vzduchu. Výdechy teplého vzduchu jsou v zadních rozích do stran i dozadu. Teplo k ventilátorům přivádí celkem 5 heatpipe, z nichž dvě jsou společné, pro CPU i GPU. Na chlazení jsou napojeny i paměti grafického čipu. Rovněž je kladen důraz na odvod tepla z RAM, které mají teplovodivý kontakt z obou stran a rovněž SSD, které podporují speciální chladicí destičky, umístěné v krytu základny. Acer si dal na chlazení opravdu záležet.

hodina provozu - mírná zátěž (dokumenty, internet, sledování videa)

Notebook po většinu času pracuje tiše. Ventilátory rotují na nízkých otáčkách a slyšet jsou jen v úplně tiché místnosti, a i tak spíše s uchem blíže k notebooku. Pracovní plocha je spíše chladná, jen zlehka prohřátá v oblasti klávesnice.


hodina provozu - vysoká zátěž (CPU + GPU)

Ventilátory pracují neustále, na zřetelně slyšitelné úrovni, v rozmezí 3750 až 4250 otáček za minutu, nicméně i dlouhodobě snesitelné. Klávesnice je znatelněji prohřátá, hlavně uprostřed, ale stále na přijatelné úrovni pro práci. Nejvíce tepla je v oblasti nad klávesnicí, naopak pod klávesnicí, kolem touchpadu a samotný touchpad, je notebook na dotek spíše chladný. Měřeno ve Standardním výkonovém režimu.


Poznámka ke snímkům z termokamery: snímek spodku základny sice ukazuje skoro až 70 °C, to je ovšem teplota chladiče pod žebrováním, skrze které kamera vidí, plastový kryt nad chladičem je pochopitelně chladnější a zamezuje kontaktu s uživatelem.

hodina provozu - vysoká zátěž (CPU + GPU) - maximální chlazení

Ventilátory jedou neustále naplno, chvílemi až 7142 otáček, takže hluk je už dlouhodobě nesnesitelný, bez sluchátek, se sluchátky to může být lepší. Vysoké otáčky ventilátorů rovněž způsobují lehké vibrace do základny, ty jsou spíše cítit než slyšet, pokud položíte dlaně na notebook. Notebook a jeho komponenty jsou ovšem znatelně lépe chlazeny, což má pozitivní vliv na výkon i nižší teploty komponent i na povrchu notebooku. Měřeno v TURBO režimu, který lze pohotově zapnout i vypnout stiskem speciálního tlačítka nad klávesnicí. Přidá 5 až 10 % na výkonu, podle aplikace.


Vytížení jednoho jádra CPU

Vytížení všech logických jader CPU

Vytížení části CPU + 3D GPU na maximum

Vytížení části CPU + 3D GPU na maximum - chlazení na maximum

teplota okolí při měření: 26 °C
(testy prováděny a teploty měřeny při 100% nabité baterii, aby její zahřátí z dobíjení neovlivňovalo výsledky)

Recenze

Diskuse