RECENZE: Acer Predator Helios 300 (PH317-56) - 17.3'' čistokrevně herního náčiní, kovové lopatky ventilátorů

23. 6. 2022 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Klávesnice

Klávesnice s numerickým blokem má černé klávesy s bílými popiskami, takže ideální kontrastní podmínky pro zrak. Pro práci v šeru nebo za tmy je zde samozřejmě možnost podsvícení s nastavením intenzity a vlastní barvy pro každou klávesu zvlášť, navíc je zde nabídka několika zbytečných blikajících efektů, které jen vypadají zajímavě. Dotyková plocha kláves má lehce konvexní (dolík) tvar, což zlepšuje hmatový dojem.

Rozložení kláves se velice podobá klasickým externím klávesnicím, včetně mezer mezi čtveřicemi kláves F1 - F12. Dojem z rozložení mi opět kazí módní umístění napájecího tlačítka do pravého horního rohu, tedy nad numerický blok. Hloupé mi rovněž přijde umístění speciální klávesy pro vyvolání aplikace PredatorSense (natavení podsvícení, chlazení atp.) do místa, kde by měla být klávesa NumLock, ta je posunuta o jeden sloupek doprava, kvůli tomu je následně posunuta doprava i kláves "/" a "*", klávesa "-" už tedy musela být posunuta o řádek níže a to znamená zmenšení klávesy "+". Menší je i klávesa "0", do jejíhož prostoru zasahuje kurzorová šipka. Blok kurzorových šipek je celkově začleněn do bloku kláves, jeho nahmatání tak usnadňuje jen mezera mezi numerickým blokem a zbytkem kláves. Za zmínku stojí malý výstupek na klávese "W", který usnadňuje hráčům její nahmatání, podobně jako pro psaní všemi deseti jsou běžně hmatové výstupky na klávesách "F" a "J". Dále oceňuji, že Acer opět vrátil (oproti některým předchozím modelům s velmi podobnou klávesnicí) na svoje místo klávesu Del. Líbí se mi také velký dvouřádkový Enter. Celkově se mi s klávesnicí pracuje dobře.

Touchpad

Touchpad o rozměrech 126 x 83 mm má integrované tlačítko s celkem tuhým stiskem, který funguje zhruba do 3/4 výšky touchpadu, čím výše, tím tužší, intenzivněji nad polovinou. Velikost touchpadu je více než dostačující, okraje jsou dobře nahmatatelné, protože je touchpad zhruba o 1 mm zapuštěn pod úroveň opěrné plochy pro dlaně. Oceňuji, že je posunut více doleva, sice není centrován přímo na klávesu "B", ale alespoň na hlavní blok kláves, což je rozhodně více ergonomické, než centrování na vertikální střed základny, jak to dělají někteří konkurenti, protože to vzhledově vypadá lépe. Jediné co mi u touchpadu schází, jsou dvě samostatná tlačítka, která jsou v některých ohledech praktičtější.

Indikační diody a další ovládací prvky

Indikačních diod je na notebooku celkem 5. První již byla zmíněna u webkamery. Další dvě jsou v klávesnici, jedna na Caps Lock, druhá na klávese F8, kde indikuje deaktivaci integrovaného mikrofonu, obě svítí bíle. Poslední dvě indikační diody jsou na pravém boku notebooku, první z nich indikuje zapnutí notebooku a režim spánku, druhá připojení napájení a dobíjení baterie, obě diody svítí modře nebo oranžově, podle toho, co právě indikují.

Recenze

Diskuse