RECENZE: Acer Predator Helios 300 (PH317-56) - 17.3'' čistokrevně herního náčiní, kovové lopatky ventilátorů

23. 6. 2022 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Notebooky Predator Helios patří do nejvyšší herní řady od výrobce Acer. Helios 300 se vyrábí ve dvou velikostech displeje, tato recenze se bude věnovat té větší variantě, menší varianta má úhlopříčku 15.6''. Nejnovější modelová generace, s kódovým označením PH317-56, přináší nejnovější procesory z 12. generace Intel a již osvědčené grafické čipy NVIDIA GeForce RTX 30. Díky rozměrům displeje, potažmo základny, mohl notebook dostat masivní a výkonné chlazení, ventilátory mají kovové lopatky.

Acer Predator Helios 300 (PH317-56) - 17.3'' čistokrevně herního náčiní, kovové lopatky ventilátorů

Základní popis konstrukce

Hlavní část základny, tedy pracovní plocha, spolu s vnější stranou víka, jsou vyrobeny z lehkého kovu. Spodní kryt základny a vnitřní strana víka, kolem displeje, jsou vyrobeny z plastu. Kromě zadní části základny, kolem výdechů chlazení, která je stříbřitě šedá, je převážná část notebooku černá. Notebook pevně stojí na čtyřech masivních gumových "nohách", dvě zadní jsou o 7 mm vyšší než tloušťka notebooku v prostoru žebrování chlazení, je zde tedy celkem hodně místa pro přístup vzduchu. Čelo základny (uprostřed) je vybaveno malým plastovým výstupkem pro lepší podpěru a menší prohýbání v oblasti touchpadu. Podobný výstupek by se hodil i uprostřed notebooku, pro podporu klávesnice, notebook je ale celkově dost pevný, takže se prohýbá jen při větším tlaku.

Vnější strana víka je vyzdobena modře svítícím logem Acer Predator. Notebook lze otevřít do celkem velkého úhlu cca 150°, vyhovující polohu si tak najde snad každý. Panty jsou pevné, ale i tak lze víko pohodlně otevřít jednou rukou, protože základna je opravnu masivní a drží pevně na desce stolu.

Mobilita, rozměry a hmotnost

Rozměry 396 x 296 x 26/34 mm spolu s hmotností 3.07 kg patří rozhodně k těm větším parametrům současné nabídky trhu, pro chlazení výkonného notebooku jsou to však příznivé parametry. Méně příznivé jsou výše uvedené hodnoty pro mobilitu, notebook je rozhodně určen pro to, aby ležel především na stole. S kvalitním batohem ho lze bez problému přenést třeba na lan-party, klidně se dá každý den převážet i mezi domovem a prací, ale to bude varianta spíše pro uživatele velmi náročné na vysoký výkon "v každém okamžiku".


Rozhraní, fyzická i bezdrátová

Rozhraní jsou uzpůsobena především pro potřeby hraní, počítá se nejčastěji s připojením myši nebo herního ovladače, na bocích jsou tedy především USB-A konektory, další rozhraní jsou vzadu. Vezměme to tedy popořadě, zleva odzadu je nejprve otvor pro Kensingtonský zámek, dále klasický RJ-45 LAN konektor, první USB-A 3.2 gen 1 a kombinovaný audio jack. Pravá strana nabízí 2x USB-A 3.2 gen 2 rozhraní. Zbytek rozhraní je vzadu, mezi výdechy chlazení, jedná se o mini DP, velké HDMI 2.1, USB-C 4 / Thunderbolt 4 a vzadu je rovněž kulatý napájecí konektor, což oceňuji z praktických důvodů.

Bezdrátové sítě klasicky reprezentuje kombinovaný modul, zde vyměnitelný, konkrétně Intel Killer Wi-Fi 6E AX1675i 160MHz Wireless Network Adapter (211NGW), který nabízí Wi-Fi standardu 6E (802.11ax) s teoretickou rychlostí přenosu až 2.4 Gbps, pracuje na frekvencích 2.4, 5 a 6 GHz (160 MHz). Bluetooth je zde ve variantě 5.3. Dvě antény jsou umístěny v čele základny, pod dlaněmi.

Multimédia - reproduktory a webkamera


Reproduktory jsou v notebooku dva, malé podlouhlé, směřují do boku a šikmo dolů, umístěny jsou v rozích základny, cca 4 cm od čela. Kvalita reprodukce patří k dobrému standardu, výšky klasicky převažují nad basy, i když se elektronika znatelně snaží, maximální hlasitost je obstojná, prosta rušivých projevů praskání nebo přebuzení. Nevím co víc dodat, snad jen to, že takto velký notebook by snesl i 4 reproduktory, ale výrobce pravděpodobně počítá s použitím sluchátek, která jsou pochopitelně schopna nabídnou lepší zvukový zážitek, tedy pokud jsou kvalitní. Audio jack rovněž poskytuje čistý signál bez pazvuků.

Webkamera je klasicky umístěna uprostřed horního okraje víka nad displejem, její funkce je indikována intenzivně svítící zelenou diodou. Oproti běžnému standardu je zde o něco lepší snímací čip, nastavení umožňuje ukládat v rozlišení až FullHD 1920 x 1080 px, ale řekl bych, že i zde je nativní rozlišení čipu poloviční, tady HD 1280 x 720 px, což je ale vlastně více, než kolik reálně bývá zvykem, protože webkamery, které nabízejí ukládání v tomto rozlišení, mají většinou nativní kvalitu obrazu opět o stupeň nižší.

Recenze

Diskuse