RECENZE: Acer Swift 3X - 14'' s dlouhou výdrží a dedikovanou(!) grafikou Intel Iris Xe MAX

28. 4. 2021 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

V nové generaci se řada Swift 3 dočkala nahrazení původního dedikovaného čipu od NVIDIE úplně novým grafickým čipem od Intelu s vlastními 4 GB paměti. Nový stroj však kromě zajímavé grafiky nabízí také solidní výdrž na baterii, full-HD IPS displej a 16 GB operační paměti už v základním modelu s Core i5 za 26 tisíc korun.

Acer Swift 3X - 14'' s dlouhou výdrží a dedikovanou(!) grafikou Intel Iris Xe MAX

Základní popis

Řada Swift 3 je pro Acer důležitá, neboť jde o cenově dostupné notebooky, které kombinují tenké kovové provedení, dlouhou výdrž na baterii a solidní výkon pro běžnou práci. Modely vybavené dedikovanou grafikou od Intelu se označují v nabídce jako Swift 3X a navzdory podobným hardwarovým specifikacím je vidět už podle jiného rozložení portů a upravených pantů (kvůli jinému výdechu chlazení), že jde o odlišný návrh notebooku, který se základními modely sdílí jen podobný vzhled.


Vzhled počítače kombinuje nazlátlé kovové povrchy s černou klávesnicí a černým rámečkem okolo displeje. Provedení je praktické – všechny povrchy jsou matné a odolné proti viditelnému ulpívání otisků prstů. Kovová základna je odolná proti prohýbání i kroucení a překvapivě dobře je na tom i víko, které má zadní část taktéž kovovou. V cenové relaci mezi 20 a 30 tisíci korun jde o jeden z lépe zpracovaných notebooků.


Klouby víka kladou v prvních 15 stupních otevírání zvýšený odpor, který zabraňuje snadnému otevření počítače na stole jednou rukou. Pokud už překonáte tento začátek, je tuhost kloubů nižší a s víkem lze snadno manipulovat jedním prstem, aniž by se s ním zvedala základna. Plné otevření je jen ~130 °, což u malého notebooku někdy může být na obtíž.


Konektorová výbava odpovídá standardům tenčích spotřebních notebooků. Na levém boku najdete úzký kulatý konektor pro připojení napájecího adaptéru, výstup HDMI v plné velikosti, jedno USB 3.2 Gen1 (5 Gb/s) a výkonné rozhraní Thunderbolt4 kombinované s konektorem USB-C 3.2 Gen2 (10 Gb/s). Poslední zmíněné rozhraní je možné použít i pro připojení dokovací stanice, neboť umí přenášet i obraz a lze přes něj notebook napájet. Na pravém boku je dále už jen kombinovaný zvukový vstup/výstup a druhé USB 3.2 Gen1 (5 Gb/s).


Ve výbavě byste marně hledali konektor pro kabelové připojení do počítačové sítě i čtečku paměťových karet.

V zavřeném stavu má počítač rozměry 323 x 216 x 18 - 20,5 mm a váží 1,36 kg. S ohledem přítomnost 27W procesoru a dedikovaného grafického čipu spadá hmotností mírně pod průměr notebooků v této třídě a lze jej doporučit i pro časté přenášení.

Recenze

Diskuse