RECENZE: ASUS ProArt StudioBook 16 OLED (H5600) - 16'' pracovní notebook pro kreativce, s další inovací

16. 6. 2022 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Chlazení a provozní hluk

Ochlazení notebooku má na starosti robustní chlazení se dvěma ventilátory a šesti heatpipe. Přívod vzduchu je především zespod základny, kde je žebrování přímo pod ventilátory i v prostoru mezi nimi. Horký vzduch je pak klasicky (jak bývá u výkonnějších notebooků, s dedikovanou grafikou, zvykem) vyváděn v zadních rozích dozadu i do boků.

V aplikaci ProArt Creator Hub lze nastavit 3 režimy chlazení. První režim se jmenuje Standard, je nejtišší, ventilátory jsou často úplně vypnuté, povrch notebooku se s ním sice v zátěži zahřeje nejvíce, ale pro práci s internetem a dokumenty je nejlepší, lze jej bez problému použít i při výkonově náročné práci, kdy pochopitelně ventilátory pracují na vyšších otáčkách, cca do 4000. Prostřední Performance mode automaticky dovoluje vyšší otáčky ventilátoru (cca až 6000 ot/min), když je to potřeba, lépe tedy chladí, a dokáže lépe využít potenciál, CPU i GPU. Posledním módem je Full Speed, který spustí otáčky permanentně na nejvyšší možnou hodnotu, bez ohledu na vytížení CPU i GPU, je ovšem velmi hlučný a po delší době tedy nepříjemný.

hodina provozu - mírná zátěž (dokumenty, internet, sledování videa)

Na dotyk je notebook jen velmi zlehka prohřátý, více v pravé části klávesnice a vpravo od touchpadu. Po většinu času pracuje velmi tiše, ventilátor pracuje na nízkých otáčkách a je slyšet jen v úplném tichu nebo s uchem blízko notebooku.


hodina provozu - vysoká zátěž (CPU + GPU)

Klávesnice se více prohřeje i blíže ke středu a doleva, plocha kolem touchpadu a touchpad jsou jen zlehka teplé. Ventilátor pracuje neustále a výrazně hlasitěji, ale stále snesitelně při režimu Standard. Kdy se otáčky pohybují kolem 4000. Režimy Performace a Full Speed dokáží ventilátory roztočit až na 6000 otáček za minutu, což už je při delší práci nepříjemné, na druhou stranu se notebook lépe chladí a dokáže zvednout maximální výkon cca o 10%, zvednutí výkonu pomůže i podložení zadních rohů základny nebo použití chladicí podložky.


hodina provozu - vysoká zátěž (CPU + GPU) - chlazení na max


Vytížení jednoho jádra CPU

Vytížení všech logických jader CPU

Vytížení části CPU + 3D GPU na maximum

Vytížení části CPU + 3D GPU na maximum - chlazení na maximum

(testy prováděny a teploty měřeny při 100% nabité baterii, aby její zahřátí z dobíjení neovlivňovalo výsledky)

Recenze

Diskuse