RECENZE: ASUS ProArt StudioBook 16 OLED (H5600) - 16'' pracovní notebook pro kreativce, s další inovací

16. 6. 2022 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Klávesnice

Klávesnice s numerickým blokem má černé klávesy s bílými popiskami a třemi stupni podsvícení. Tradičně má několik kladů i záporů. Začneme od toho, co mi vadí. Kontextovou nabídku lze vyvolat pouze za pomoci klávesy Fn+RCtrl, přitom místo by bylo, ale je využito pro vyvolání speciální aplikace pro nastavení notebooku. Numerický blok má jen 3 sloupky oproti běžným čtyřem, což sebou přináší nestandardní rozložení kláves Enter, "+" a vlastně i "-". Ještě dodám, že preferuji dvouřádkový (vysoký) Enter v hlavním numerickém bloku.

Z toho co se mi líbí, jsou zde především mezery (po čtyřech) mezi klávesami F1-F12, výrazně to usnadňuje rychlou orientaci (např. pro Alt+F4) a přitom je to poměrně vzácná vlastnost notebookových klávesnic. Kurzorové šipky jsou fyzicky vyčleněny (spodní řada) z hlavního bloku kláves což spolu s jejich hrubším povrchem usnadňuje jejich nahmatání prsty.

Touchpad

Touchpad o rozměrech 130 x 65 mm má samostatná tlačítka, za mě největší klad, k tomu navíc mají příjemný stisk s minimálním klapáním, téměř přesně tak, jak to mám rád. Tlačítka jsou zde navíc 3, což by měli ocenit uživatelé konstrukčních programů. Co mi naopak na touchpadu vadí, je umístění touchpadu na horizontální střed základny, což sice vypadá hezky, ale ergonomicky je to špatně, pro psaní na hlavním bloku klávesnice. Zde je ovšem nutno dodat, že ovladač touchpadu celkem spolehlivě rozpozná dotek dlaně a kurzor zůstává "klidný".

ASUS Dial

ASUS Dial je zcela nový ovládací prvek, který je umístěný nad levý horní roh touchpadu. Fyzicky se jedná o kolečko, které je horizontálně položeno do plochy, otáčí se kolem vertikální osy a má podobný krokový odpor jako většina moderních koleček na počítačové myši. Z vrchu lze kolečko navíc zmáčknout, podobně jako třeba tlačítka u touchpadu, rovněž má příjemný a tichý stisk.

ASUS Dial slouží pro pohotové ovládání různých funkcí, v základu hlasitosti reproduktorů a jasu displeje. Jakmile se kolečkem pootočí, vyskočí hlavní nabídka, dalším otáčením volíte jednotlivé položky a stiskem potvrdíte, takto mohou být i vnořená menu či funkce. Předinstalovaná aplikace umožňuje další nastavení dalších aplikací a jejich ovládání. Primárně je určeno pro grafické a konstrukční nástroje.

ASUS ProArt příslušenství

ASUS rovněž nabízí stylové příslušenství, které s notebookem vzhledově ladí. Pro pořádek je třeba uvést, že se jedná o příplatkové položky.

Jednou z možností je bezdrátová myš ProArt Mouse MD300, která umí pracovat přes dongle nebo Bluetooth. Vedle dvou základních tlačítek má ještě jedno menší uprostřed a nabízí celkem tři "kolečka", jedno standardní a dvě na boku, všechna kolečka v sobě navíc mají tlačítko, ale jen hlavní (standardní) má "krokový" chod. Myš je napájena integrovanou Li-ion (800 mAh) baterií, kterou lze dobíjet přibaleným USB-A > USB-C (v myši) kabelem, případně jakýmkoliv jiným USB-C kabelem / dobíječkou. Výrobce tvrdí, že za minutu dobíjení, je myš schopna pracovat 3 hodiny.

Dalším speciálním příslušenstvím je podložka ProArt Mouse Pad PS201, kterou ASUS nabízí ve dvou velikostech, A4 a A3. Menší je uzpůsobena pro práci na výšku, větší pak pro práci na šířku, což je označeno koženkovým pruhem na jednom z okrajů podložky, ten má v sobě navíc zaintegrovány dva magnety, v rozích. Spodní strana podložky je ze středně tvrdého silikonu, který dobře přilne k hladkému povrchu stolu, takže podložka má stabilní polohu. Vrchní strana je opatřena látkovým povrchem, po kterém dobře klouže myš.

Indikační diody a další ovládací prvky

Notebook má celkem 4 indikační diody, všechny svítí bíle a intenzivně, uvítal bych tlumenější světlo. První diodu jsem zmiňoval výše u webkamery. Další tři diody jsou umístěny ve vykrojení (pro snazší otevření víka) na čele základny, zleva indikují zapnutí notebooku / režim spánku, prostřední indikuje připojení napájení notebooku (při dobíjení svítí červeně, s nabitou baterií bíle), poslední dioda indikuje práci datového úložiště. Všechny 3 zmíněné diody jsou vidět i při zavřeném notebooku, což se hodí hlavně při dobíjení a pro případné rozpoznání režimu spánku.

Recenze

Diskuse