RECENZE: ASUS ProArt StudioBook 16 OLED (H5600) - 16'' pracovní notebook pro kreativce, s další inovací

16. 6. 2022 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Baterie

Li-ion baterie je integrována v těle notebooku, jak je dnes většinovým zvykem. Deklarovaná kapacita 90 Wh je o něco vyšší, plně nabitá baterie hlásí 91,4 Wh. Konkrétní kus baterie v testovaném notebooku hlásí 0% opotřebení a při standardním* redakčním testu vydržela notebook pohánět lehce přes 11 hodin. Reálnější test pracovní (internet + dokumenty) zátěže pak ukázal necelých 6 hodin. Při plném vytížení (3D grafika, hraní) by to bylo ještě výrazně méně, pak je určitě lepší připojit notebook ke zdroji napájení.

  • standardní* redakční měření při minimální zátěži: 11 hod 16 min
  • video z internetu přes Wi-Fi, 100% jas LCD: 5 hod 40 min

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na datové úložiště každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5 procentech energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz. Výsledky při reálném provozu se mohou značně lišit, podle způsobu a intenzity využití.

Napájení notebooku

Pro napájení notebooku je přibalen zdroj o velikosti 176 x 76 x 26 mm, hmotnosti 740 g, výkonem 240 W a klasickým kulatým konektorem. Jedná se tedy o větší zdroj, než v současnosti bývá zvykem u běžných kancelářských notebooků, ale pro napájení výkonných komponent je to třeba, na druhou stranu existují stále i notebooky s větším zdrojem, zpravidla u ještě výkonnějších strojů. U kabelu, který vede ze zdroje do notebooku, se mi líbí, že na obou koncích je opatřen pravoúhlým zalomením, což zlepšuje ergonomii i životnost kabelu, na druhou stranu mi vadí, že opět výrobce umístil konektor v notebooku tak, že kabel běžně vede přes prostor výdechu chlazení, i když je to více kosmetická ''závada''.

Recenze

Diskuse