RECENZE: ASUS ProArt StudioBook 16 OLED (H5600) - 16'' pracovní notebook pro kreativce, s další inovací

16. 6. 2022 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

AMD procesory stále častěji na scéně, pomalu ale jistě se nám vrací poměr stran 16:10, další inovace v ovládání aplikací s názvem ASUS Dial, to vše vkusně zabaleno do pracovního notebooku pro kreativce v oblasti grafiky nebo konstrukčního inženýrství. Dále podpořeno výkonnou grafikou NVIDIA z řady GeForce RTX 30, dostatkem operační paměti a SSD úložištěm.

ASUS  ProArt StudioBook 16 OLED (H5600) - 16'' pracovní notebook pro kreativce, s další inovací

Základní popis konstrukce

Celokovové tělo notebooku je klasicky vyvedeno v černé bavě, celkový design působí střídmou elegancí. Plastová je klasicky vnitřní strana víka kolem displeje, klávesnice, "nožky" na spodku základny a zde navíc také ovládací kolečko ASUS Dial. Vnější strana víka je vyzdobena nápisem ProArt, spodek notebooku pak výrazně masivnějším nápisem StudioBook. Gumové "nohy" na spodku základny jsou dlouhé přes celou šířku základny, přední podpírá notebook pod touchpadem (místo kde se mnoho konkurentů bez podpěry prohýbá), solidní podpěra je i uprostřed základny pod klávesnicí, celkově kladné body pro ASUS. Panty jsou celkem tuhé, ale celková hmotnost umožňuje i tak otevřít notebook jednou rukou, až do úhlu cca 153°. Pro snazší otevření je v čele základny dostatečně velké vykrojení hrany.

Mobilita, rozměry a hmotnost

Notebook má rozměry 362 x 264 x 20/26 mm a hmotnost 2282 g (výrobce uvádí 2.4 kg). Hmotnost je dána masivním chlazením výkonných komponent. Rozměrově je na tom notebook podobně jako 15.6'' notebooky, vlastně i menší než některé starší modely. Pro přenášení je vhodné mít kvalitní batoh s polstrováním, i když konstrukce notebooku se zdá býti pevnou a robustní. Předurčen je především pro umístění na desce pracovního stolu, případně přenášení v rámci pracoviště nebo domova, ale umím si představit i každodenní převážení mezi domovem a prací, případně vysokou školou.


Rozhraní, fyzická i bezdrátová

Notebook má v celku standardní výbavu porty. Levý bok odzadu nabízí otvor pro KnesingtonLock, první ze dvou USB-A 3.2 Gen 2, kulatý napájecí konektor, HDMI 2.1 a 2x USB-C 3.2 Gen 2 s podporou video výstupu a napájení. Pravý bok odzadu obsahuje RJ-45 gigabit přípojku, druhé USB-A 3.2 Gen 2, kombinovaný 3,5mm audio jack a čtečku SD karet (Express 7.0).

Uvnitř notebooku je instalován modul Intel Wireless-AC 9260 160MHz podporující standard Wi-Fi 5 (802.11ac) s podporou přenosové rychlosti až 1.73 Gbps na frekvenčních pásmech 2.4 a 5 GHz (160 MHz). Součástí modulu je rovněž bezdrátové rozhraní Bluetooth 5.1.

Multimédia - reproduktory a webkamera

Reproduktory jsou v notebooku dva, umístěny jsou v čele základny, s deskou stolu uzavírají cca 45° úhle, směřují tedy napůl dopředu a dolů. Na notebooku, vpravo pod klávesnicí, je téměř neviditelné logo "SOUND BY harman kardon". Kvalitu reprodukce hodnotím jako dobrý až lepší průměr, pochopitelně v rámci notebooků, to znamená, že převládají výšky nad hloubkami, i když se elektronika znatelně snaží kvalitu zvuku vylepšit. Tradičně lepší kvalitu zvuku získáte přes audio výstup, který je čistý, bez rušivých pazvuků, s kvalitními sluchátky nebo externí repro soustavou. Maximální hlasitost integrovaných reproduktorů je obstojná, rovněž prosta zkreslení z přebuzení atp.


Webkamera je umístěna tradičně v horní části vnitřní strany víka nad displejem, její největší předností je bezpečnostní mechanická záslepka (posuvná), kterou lze fyzicky zabránit snímání obrazu, které je indikováno bílou diodou, která při přímém pohledu může v šeru i oslňovat. Kvalita obrazu je dána rozlišení HD (1280 x 720 px), čili šedý průměr většiny notebooků. Vedle klasické webkamery je další IR snímač pro přihlášení pomocí rozpoznávání obličeje. Záslepka zakrývá jen klasickou webkameru pro snímání běžného obrazu.

Recenze

Diskuse