RECENZE: Dell XPS 13 (9315) - 13'' s dotykem, vysoká mobilita ve stylovém kovovém těle

16. 11. 2022 19:45    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Chlazení a provozní hluk

O chlazení se stará jeden menší ventilátor, k němu vede jedna mohutná heatpipe. Přívod i odvod vzduchu chlazení jsou na zadní straně notebooku, jeden otvor je vlevo, druhý vpravo, tím je vlastně zajištěno i proudění kolem procesoru. Chlazení je sice zakryto spodní hranou víka, ale v základně je dostatečně velké vykrojení, aby vzduch mohl volně proudit.

hodina provozu - mírná zátěž (dokumenty, internet, sledování videa)

Ventilátor je potichu nebo běží na nízkých otáčkách a slyšet je v úplně tiché místnosti nebo s uchem blízko u notebooku. Lehce prohřátá je klávesnice od středu doleva a na spodku základny. Práce s notebookem je v tomto ohledu pohodlná.


(fotky termokamery: pracovní plocha, zadek notebooku, spodek notebooku, napájecí zdroj)

hodina provozu - vysoká zátěž (CPU + GPU)

Ventilátor pracuje nonstop, je zřetelně slyšet, ale stále jde spíše o tišší projev proudícího vzduchu bez známek vysokých tónů, lze jej snášet i delší dobu, i v tiché místnosti, v rušnějším prostředí ho i přeslechnete. Klávesnice je opět prohřátá od středu doleva, vlažná je i levá opěrka pro dlaně vedle touchpadu, pracovní plocha je ale stále velmi dobře použitelná (z hlediska povrchových teplot). Zespodu je teplota těsně na hraně snesitelnosti při dotyku s holou pokožkou, hřeje hodně, ale za mě ještě přijatelně.


(fotky termokamery: pracovní plocha, zadek notebooku, spodek notebooku, napájecí zdroj)

Vytížení jednoho jádra CPU

Tento procesor se mi dostal do rukou poprvé, takže těžko posoudit, jestli jeho chování způsobuje poddimenzované chlazení nebo záměrné nastavení výrobcem notebooku, který zřejmě preferuje nižší povrchové teploty a nižší hlučnost chlazení (odhaduji druhou možnost). I když jsem notebook formálně nastavil na maximální výkon, maximální potenciál procesoru nebyl využit ani jednou. Notebook se viditelně snaží držet teploty procesoru pod hranicí 70 °C. Jak jsem psal výše, notebook je určen pro jednoduchou práci s dokumenty a internetem kdy to vadit nebude, občasné náročnější výpočty zvládne, ale budete o něco déle čekat.

Vytížení všech logických jader CPU

Situace je podobná jako u měření zatížení jednoho jádra. Zde notebook na chvíli pustí procesor až téměř na 90 °C, ale vzápětí se opět začne snažit teploty držet kolem 70 °C.

Vytížení části CPU + 3D GPU

Opět podobná situace jako u předchozích dvou měření. Přednost má viditelně grafické jádro (jak bývá zvykem), dokonce několik minut pracuje na svém maximálním taktu. Teploty procesoru se časem ustálí kolem hodnoty 65 °C.

teplota okolí při měření: 24 °C
(testy prováděny a teploty měřeny při 100% nabité baterii, aby její zahřátí z dobíjení neovlivňovalo výsledky)

Recenze

Diskuse