RECENZE: Dell XPS 13 (9315) - 13'' s dotykem, vysoká mobilita ve stylovém kovovém těle

16. 11. 2022 19:45    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Klávesnice

Světlé klávesy mají v základu tmavé popisky se dvěma stupni podsvícení lehce namodralého světla. Barva kláves se většinu času tváří jako světle šedá, ale za určitých světelných podmínek vidím slabý nádech světle fialové. Bohužel i zde, podobně jako u většiny světlých klávesnic, způsobují různé světelné podmínky navíc i problém s kontrastem respektive čitelností znaků, paradoxně nejvíce je to za jasného světla se zapnutým podsvícením, které lze samozřejmě vypnout. Povrch kláves se na pohled i na dotyk "tváří" jakoby byl pogumovaný, ale spíše se jedná o velmi jemné zdrsnění, které ve výsledku působí podobně a celkem i příjemně.

Rozložení kláves je celkem standardní. Horní řada funkčních kláves má zároveň i multimediální funkce, přičemž logiku klávesy Fn lze přepínat kdykoli pomocí klávesové zkratky Fn+Esc. Líbí se mi "tlusté" horizontální a uvítal bych vyšší vertikální kurzorové šipky. Ctrl i Alt jsou po obou stranách mezerníku, kontextová nabídka lze ale vyvolat jen pomocí Fn+Ctrl (pravý). Testovaný kus notebooku je původně určený pro anglosaskou oblast trhu, takže mu schází české znaky a má standardně jednořádkový Enter, ovšem pro ČR je pochopitelně dodávána klávesnice i s českými popiskami a teoreticky i s "vysokým" dvouřádkovým Enterem, jak bývá zvykem.

Co mi vadí ze všeho nejvíce, stejně jako u většiny notebooků, kde to je podobně, je hlavní vypínač v pravém horním rohu bloku klávesnice. Zde je alespoň výrazně jiný jak rozměrově tak tuhostí stisku (je tužší), a tak je při běžném psaní v podstatě nulová šance, že by došlo k nechtěnému stisknutí, nicméně stále trvám na tom, že hlavní vypínač patří mimo blok klávesnice. Opět přemýšlím, proč to výrobci dělají, jestli jde čistě o módní prvek a snahu napodobit konkurenci, nebo o snahu ušetřit výrobní náklady. Dost možná je to kombinace obojího.

Mám-li zhodnotit klávesnici jako celek, tak na to, že se jedná o nejmenší (běžnou) kategorii notebooků, je klávesnice nakonec ergonomicky příjemná i pro delší psaní, škoda jen těch výše popsaných "škraloupů na kráse".

Touchpad

Touchpad o rozměrech 112 x 63 mm je usazen do horizontálního středu základny, ergonomičtější je centrování cca na klávesu "B", ale i zde stále více výrobců dává přednost vizuálnímu vzhledu před ergonomií. Nechtěný dotyk dlaně je ovladačem ošetřen dobře. Tlačítka jsou integrována do touchpadu, stisk je na můj vkus zbytečně moc "klapavý", tuhost stisku přijatelná. Pohodlně lze integrované tlačítko stisknout cca do poloviny výšky, dále je tužší, ale lze i úplně nahoře, ovšem jen uprostřed (horizontálně). Reakce touchpadu má lehké zpoždění, ale citlivost na prst je dobrá. Notebook lze ovládat i pomocí dotykové obrazovky.

Indikační diody a další ovládací prvky

Pominu-li indikační diodu u webkamery, má notebook samotný vlastně jen dvě další, obě v klávesnici. První je v klávese Caps Lock a druhá v klávese F4 kde indikuje deaktivaci mikrofonu, obě diody svítí bíle. Další dioda je na USB-C koncovce napájecího zdroje, k tomu se dostanu dále v recenzi.

V hlavním vypínači je integrována čtečka otisku prstu pro přihlášení do operačního systému.

Recenze

Diskuse