RECENZE: Dell XPS 13 (9315) - 13'' s dotykem, vysoká mobilita ve stylovém kovovém těle

16. 11. 2022 19:45    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Modelová řada XPS patří ke stylovým pracovním nástrojům na cesty. 13'' varianta je nejmenší z řady, s minimalistickým elegantním designem, kvalitním displejem a procesorem z 12. generace Intel Core. Celkové parametry notebooku splňují specifikace podle normy Intel Evo.

Dell XPS 13 (9315) - 13'' s dotykem, vysoká mobilita ve stylovém kovovém těle

Základní popis konstrukce

Stříbrné tělo notebooku je celé vyrobené z hliníku, povrch dobře odolává viditelným otiskům prstů. Magnesiové slitiny jsou sice o něco lehčí, ale také dražší, oproti tomu hliník je znatelně pevnější. Dell navíc používá důmyslnou konstrukci, včetně vnitřních výztuh, které notebook dělají celkově solidně pevným. Pevnosti, při tlaku v oblasti touchpadu, napomáhá i dlouhá gumová "noha" přes celou šířku notebooku. K celkové pevnosti notebooku přispívá i tvrzené sklo dotykového displeje spolu s kovovou vnější stranou víka.

Notebook lze většinou otevřít i jednou rukou, jen občas má základna tendenci se zvedat a je třeba ji druhou rukou přidržet, záleží, na jakém povrchu notebook stojí a je to i trochu o cviku. Maximální úhel otevření je cca 135°.

Mobilita, rozměry a hmotnost


Naměřené rozměry notebooku jsou 295 x 200 x 14/15 mm, což téměř přesně odpovídá údajům výrobce (rozdíly jsou jen v desetinách milimetru). Hmotnosti výrobce udává od 1,17 kg, podle konfigurace, i zde jsem naměřil v zásadě stejnou hodnotu 1168 g. Jak údaje napovídají, jedná se o vysoce mobilní notebook, který je nenároční na prostor v zavazadle. Vysoká pevnost by měla napomoci dlouhé fyzické životnost notebooku i při častém přenášení.

Rozhraní, fyzická i bezdrátová

Fyzických rozhraní má notebook opravdu poskrovnu, zato jde ale aktuálně o nejuniverzálnější variantu, jaká může být, Thunderbolt 4 / USB-C, na každém boku notebooku je jeden. Oba porty lze použít jak pro napájení, tak pro připojení externích periferií. V ceně jsou zahrnuty dvě základní redukce, kombinovaný audio jack a redukce z USB-C na USB-A. Pro připojení dalších zařízení jako třeba externí monitor, nebo třeba klasický síťový kabel, bude třeba dokoupit další jednotlivé redukce, nebo dokovací stanici, která má na sobě více rozhraní najednou, nebo třeba externí monitor s USB-C přípojkou, který zároveň slouží jako dokovací stanice.

Bezdrátová rozhraní jsou prezentována modulem Intel Wi-Fi 6E AX211 160MHz, který obsahuje komunikační technologie Wi-Fi 6E (802.11ax) a Bluetooth ve verzi 5.3. Teoretické maximální přenosové rychlosti Wi-Fi jsou až 2.4 Gbps.

Multimédia - reproduktory a webkamera

Reproduktory jsou v notebooku 2 (2 W, 4 ohm), umístěny jsou blíže k čelním rohům základny a směřují dolu, celkem standardní propozice mnoha dnešních notebooků. Obvyklá je i velikost obdélníkových membrán, ale nadstandardní je velikost "rezonančních komůrek" reproduktorů a na jejich projevu je to celkem znát. Reproduktory dokáží hrát i překvapivě hlasitě. Ve srovnání s konkurencí patří spíše k tomu lepšímu, co lze dnes v této kategorii pořídit, ale i tak počítejte s tím, že z kvalitních externích reproduktorů nebo sluchátek získáte výrazně lepší hudební dojem.


Webkamery jsou v notebooku 2, jedna pro klasické snímání obrazu s udaným HD rozlišením 1280 x 720 px, druhá infračervená (640 x 480 px) pro rozpoznávání tváře při přihlašovaní pomocí Windows Hello. V testovaném kuse byla webkamera bohužel poškozena, takže jsem ji nemohl prakticky vyzkoušet, ale odhaduji, že se jedná o klasický šedý průměr, jako u valné většiny současných konkurentů.

Recenze

Diskuse