Aktualizace pracovních notebooků s 15.6'' displejem, Toshiba Satellite Pro R50 a A50 i Tecra A50

26. 3. 2019 06:20    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Viktor Péder

Toshiba aktuálně nabízí 11 modelů notebooků, v cizině. V ČR je to momentálně 7 modelů. 3 nové modely doplní stav na 10. Záleží na tom, jaké konfigurace si čeští distributoři domluví s výrobcem. Přesnější specifikace sestav zatím zůstávají tajemstvím, hlavní změna proběhne v omlazení nabízených procesorů. Nové notebooky budou označeny písmeny EC.

Aktualizace pracovních notebooků s 15.6'' displejem, Toshiba Satellite Pro R50 a A50 i Tecra A50

Prvním omlazeným modelem je Toshiba Satellite Pro R50. Jako první jsme testovali generaci R50-B, přibližně o dva roky později přišla generace R50-C a v dalším roce se objevila generace R50-D. Nejnovější generace ponese označení R50-EC, jedná se o základní model z nabídky 15.6'' pracovních notebooků Toshiba. Oproti předchozí generaci dostane navíc USB-C rozhraní.

Dalším omlazeným modelem je Toshiba Satellite Pro A50. Historicky první testovaný Satellite A50, tehdy ještě bez označení ''Pro'', se mi dostal do ruky už v roce 2004, tehdy pochopitelně vypadal úplně jinak. V roce 2015 kolega upozorňoval na to, že Satellite Pro A50 je jeden z posledních dostupných notebooků s DVD mechanikou, ta se v těchto pracovních noteboocích udržela i v generaci Satellite Pro A50-C. Aktuální generace nese označení A50-EC, jedná se o pokročilý pracovní notebook (Advanced, definice výrobce). Navíc dostal TPM 2.0 čip pro bezpečné uchování hesel např. pro šifrování disků a čtečku otisku prstu integrovanou v touchpadu, dnes celkem běžná záležitost.

Toshiba Satellite Pro A50-EC - podobný modelu Tecra, rozdíl je v označení v pravém dolním rohu a absenci trackpointu
Toshiba Satellite Pro A50-EC - podobný modelu Tecra, rozdíl je v označení v pravém dolním rohu a absenci trackpointu

Posledním, ale nejvyšším z nově uvedených, je model řady Tecra A50. Vzhledově je podobný generaci Tecra A50-C, která už dostala například dedikovaný grafický čip NVIDIA, i když jen základní řadu. Aktuální generace A50-EC má trackpoint, navíc nově třeba infračervenou kameru pro bezpečnější přihlašování obličejem a novinkou tohoto modelu je také tišší podsvícená klávesnice, rovněž dnes běžná záležitost, ale dvěma výše uvedeným modelům stále schází.

Všechny uvedené novinky v nabídce Toshiba, vycházejí ze stejného konstrukčního základu, jsou si vzhledově velmi podobné. Rozdíly jsou především ve stupních výbavy. Společným jmenovatelem pro všechny nové notebooky generace EC jsou pak především nejnovější mobilní procesory Intel Core z 8. generace řady Whiskey Lake. Konkrétní konfigurace a ceny pro český trh by měly být upřesněny během měsíce až dvou.

Krátké zprávy . Představení

Diskuse